Buna ziua. Tocmai am iesit dintr-un divort.Am impreuna cu fosta sotie o bucata de pamant pe care am construit o casa, acum fiind la rosu. Deocamdata am acte doar pe pamant pe numele nostru, autorizatia de constructie fiind pe numele meu, dar din timpul casatoriei.Dupa divort vreau sa fac actele pe casa doar pe numele meu. As vrea sa stiu daca se imparte casa 50%- 50% in conditiile in care casa va fi terminata numai de mine
buna ziua!
dpv legal si acum puteti obtine procesul verbal de receptie finala, deci casa s-ar putea intabula.
ceea ce dvs mai aveti de facut la casa se considera finisaje.
deci si casa intra in comunitatea de bunuri.
Nici un act normativ nu impune un partaj 50% - 50%. La un partajul judiciar instanta va considera si aprotul personal a sotilor la procurarea (construire, in acest caz) bunului respectiv. Aportul personal poate fi dovedit prin orice mijloc de proba.
Daca faceti partaj extrajudiciar (adica la un notar), puteti sa va intelegeti, asa cum dorit.
Ideea este ca nu as vrea sa-i las fostei sotii mai nimic , sau minimul, pentru ca ea nu a contribuit cu mare lucru la constructia casei. casa am construit-o in urma unui credit de nevoi personale pe numele meu cu ea coplatitor.Toata munca a fost depusa de mine personal, nemaipunand faptul ca terenul l-am obtinut de la parintii mei ( practic casa este construita in curtea lor ), facand un act de vanzare-cumparare doar asa ca sa fie facut, fara a plati efectiv suma mentionata.Ea practic doar cu numele este in toata afacerea asta.
buna ziua!
pueti cere instantei de judecata sa constate ca dvs ati avut o contraibutie mai mare decat sotia la dobandirea bunurilor comune.
dar trebuie sa produceti dovezi in acest sens.
daca terenul l-ati achizitionat in timpul casatoriei prin act autentic de vanzare-cumparare, si acesta va intra in comunitatea matrimoniala. de asemenea si constructia constituie un bun comun al sotilor.
va trebui sa dovediti contributia net superioara a dvs. la ridicarea constructiei .
in functie de probatoriul administrat in cauza, instanta va atribui imobilul unuia dintre soti , cu obligatia de a plati celuilalt sot sulta .
daca exista intelegere in privinta partajarii bunurilor comune, puteti realiza partajul la notariat.
in caz contrar, va trebui sa investiti instanta de judecata cu actiunea partajului judiciar .