avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, credit, casa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, credit, casa

Buna ziua, as dori propuneri de solutionare a urmatorului caz :

Am impreuna cu sotia o bucata de pamant pe care l-am cumparat de la parintii mei dupa nunta.Am construit pe aceasta bucata o casa care in momentul actual aste la rosu si care nu este inca inscrisa in acte ( doar proiectul este pe numele nostru ). Casa am contruit-o cu banii luati de la banca cu un credit pe numele meu, sotia fiind coplatitor.
Problema este ca acum eu vreau sa divortam, si nu stiu cum as putea face sa impartim atat creditul cat si casa. Ar fi o optiune pentru mine chiar si preluarea integrala a creditului ca sa raman cu casa, dar si impartirea creditului in doua ( sau plata pe din doua ) rezultand impartirea casei in doua ( fiind parter + etaj ). Se poate sa se plateasca creditul pe din doua, ramanand sa facem acte la notar de comun acord in privinta impartirii casei?
Cel mai recent răspuns: galive , utilizator 17:25, 17 Februarie 2010
Cu privire la solutionarea problemei creditului va sugerez sa va adresati bancii. Ei pot evalua posibilitatile de impartire (refinantare prin doua credite personale) sau preluarea creditului de catre Dvs. Dupa ce aveti propunerea bancii, puteti sa faceti partajul cu un act notarial.
Se poate face, prin partaj voluntar ( in situatia unui acord total intre parti), aproape orice fel de impartire a bunurilor comune. Spun "aproape", fiindca exista si exceptia acelor bunuri care, prin natura lor nu pot fi impartite ( nu poti imparti un aragaz, de ex.), dar si in aceasta situatie se impart bunuri sau sume de bani echivalente (un frigider sau suma de bani echivalenta aragazului din ex. cu pricina).
In concluzie, se poate face impartirea de care intrebati in cazul acordului total intre partile participante in contract, asa cum am precizat. Cand spun parti, ma refer chiar si la un acord al bancii in situatia creditului.
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2009
ContSters36411, utilizator
In completare as spune ca problemele ar putea sa apara atunci cand nu sunteti in acord total cu sotia(partajul facandu-se pe cale judecatoreasca), banca nu ar accepta nimic, nicio modificare.
In acest caz, puteti insa solicita bancii scoaterea fosteti sotii din calitatea de coplatitor care nu are acelasi regim juridic ca al d-voastra., iar in privinta casei si terenului, veti solicita instantei ca sa fie trecute pe deplin in proprietatea d-voastra, dar cu obligatia de a-i plati fostei sotii cota sa parte intr-o suma de bani, cu titlu de sulta.
Aceasta sulta ar reprezenta jumatate din suma de bani pe care am achitat-o la banca pana acum? Se poate sa fie platita si esalonat, sau trebuie platita toata odata?
Buna ziua, revin cu noutati. Intre timp fosta sotie a divortat, depunand cererea de divort cu cheltuieli de judecata, pe care trebuie sa le platesc. As vrea sa stiu cam cat ar fi de plata, mentionez ca are un avocat care se ocupa de tot. Iar in legatura cu casa , fosta sotie vrea sa o impartim, urmand sa platim rata la banca cu doua chitante.As vrea sa stiu cum se obisnuieste sa se imparta o casa, casa fiind parter+mansarda. Eu as vrea sa iau parterul si ea mansarda, dar vreau sa stiu care sunt procedurile in cazul in care se va imparti pe cale judecatoreasca. Va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune.... floryflori33 floryflori33 se poate sa ma ajutati cu un raspuns:fratele meu a divortat in 2010,nefacind si partajul ...mentionez ca din aceasta casatorie au rezultat 2copii.in urma ... (vezi toată discuția)
Intrebare- partaj sunshine83 sunshine83 Care este principiul impartirii bunurilor intr-un partaj ? Se impart bunurile si obligatiile? Daca de exemplu bunurile valoreaza 50 mii euro si creditul ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj, apartament ipotecat marinmariana marinmariana Buna ziua ,in cadrul unui proces de divort ,mai precis la partaj ,daca imobilul detinut ca si bun comun este ipotecat la banca in urma contractarii unui credit ... (vezi toată discuția)