avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj casa cu Ipoteca pe teren de rang 1
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj casa cu Ipoteca pe teren de rang 1

Buna ziua,
In anul 2008 am achizitionat cu sotia un teren garantat cu credit ipotecar. In anul 2010 am facut un credit de nevoi personale si un overdraft pt a pune acoperisul casei pe care am inceput-o in 2009, pe terenul ipotecat. In anul 2011 am mai facut un credit mic de nevoi personale tot pt casa, ca sa ne mutam acolo.
Toate creditele sunt pe numele sotiei, eu avand calitate de coplatitor (desi aveam salariul mai mare, deci un scoring mai bun, creditele sunt pe numele ei deoarece lucreaza intr-o banca si are diverse avantaje la costuri si dobanzi = 0). Casa este construita in regie proprie, in mare parte de mine si tatal meu, in acest sens putandu-se demonstra cu martori ( mai exista 4 case pe acel camp :D). Anul acesta am receptionat si casa, fara a o intabula in favoarea bancii.
Va rog sa imi oferiti niste solutii la cum s-ar putea face un partaj elegant. Eu de profesie sunt ing de sist informatice, dar placandu-mi foarte mult partea de constructii am facut foarte multe lucruri la acea casa (sapaturi fundatii, tencuieli, finisaje, acoperis, etc.). In principiu as vrea sa imi ramana mie casa, dar acum nu stiu atat de multe, deoarece pe mine nu ma sfatuiesc juristii unei bancii (ea lucreaza la BCR in centrala, iar colegi de birou sunt juristii care reprezinta banca in procese).
Deci este posibil sa imi revina mie casa? Cum ramane cu creditele, si la ce sulta pot fi obligat sa ii platesc? La intreaga valoare a casei? Sau cuantumul veniturilor in raport cu plata ratelor catre banca in ultimii 3 ani? (aproximativ 11500 euro ramanand de plata cam 23 de ani, 18000 ron la creditul de nevoi pers din 2009 care s-ar stinge in 2019 si 1500 ron la creditul de nevoi pers din acest an care se stinge in 2016)
Sau este inteligent din partea mea sa renunt la casa si sa primesc o sulta. Dar la ce valoare sau cum se va calcula sulta care imi revine?
Multumesc anticipa,

Dan
Cel mai recent răspuns: jijel_69 , utilizator 16:04, 21 Octombrie 2011
Bunurile fiind achizitionate in timpul casatoriei vor fi impartite in mod egal intre soti. Cel care doreste sa ramana cu bunurile v-a plati o sulta .Aceasta sulta va fi stabilita de comun acord in urma unei tranzactii notariale sau prin hotarare judecatoreasca in urma unui proces de partaj.
Nu cred ca va exista intelegere, si atunci cui ii va da casa onorata instanta? Sau o sa ne imparta casa in doua si unul sta la parter si altul la etaj? Se tine cont de munca depusa de mine pentru finalizarea casei? Sau era mai bine sa fi stat si eu timp de 3 ani asa cum a stat si ea. In conditile in care hotaraste banca pe ce criterii stabileste sulta? Caci poate ar fi mai inteligent sa cer o sulta si sa ma retrag, deoarece nu am nevoie de un proces complicat.
Multumesc.
Daca nu ajungeti la o intelegere cu siguranta se va ajunge la proces.
Numai instanta va hotara pe baza documentelor din dosar sulta.Dar se vor face expertize, se vor audia martori, trebuie depuse inscrisuri. Toate acestea pe bani dvs. si ai sotiei.
Daca nu doriti un proces atunci stabiliti de comun acord o suma care sa reprezinte sulta, dar trebuie sa aveti in vedere si creditele.
Sau vindeti, platiti creditele si suma ramasa o impartiti in mod egal.Asa cum dvs dovediti ca ati muncit la aceea casa asa si sotia poate face dovada ca a sustinut munca dvs.
Cum poate dovedi ca a sustinut munca? Pe o raza de cativa km nu sunt case. Suntem o comunitate de 4 case in acea zona, iar ea si-a batut joc de toti oamenii, si oricum acele persoane nu ar fi nevoite sa minta pentru mine. La cat se poate ridica taxa de expertiza? Cunva un procent din valoarea de expertiza sau cum?
Referitor la sulta, nu inteleg cum se poate calcula, ipotetic clar deoarece numai instanta poate stabilii. In cazul in care obtin casa, cu creditele la care sunt coplatitor ce se intampla? Nici eu si nici ea nu le putem sustine d.p.d.v al gradului de indatorare, nu si al salariului.
Multumesc.
Dan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire datorii in caz de separare sau divort Floric Floric Buna ziua. Cum se impart obligatiile de plata a creditelor in situatia in care cuplul sesepara sau divorteaza? (vezi toată discuția)
Executare silita dupa partaj catalucan catalucan Buna ziua. Impreuna cu fosta sotie am dobandit o casa in urma unui credit de nevoi personale. Dupa divort, in urma unui proces de partaj, instanta a hotarat ca ... (vezi toată discuția)
Intrebare- partaj sunshine83 sunshine83 Care este principiul impartirii bunurilor intr-un partaj ? Se impart bunurile si obligatiile? Daca de exemplu bunurile valoreaza 50 mii euro si creditul ... (vezi toată discuția)