avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, credit, casa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, credit, casa

Buna ziua, as dori propuneri de solutionare a urmatorului caz :

Am impreuna cu sotia o bucata de pamant pe care l-am cumparat de la parintii mei dupa nunta.Am construit pe aceasta bucata o casa care in momentul actual aste la rosu si care nu este inca inscrisa in acte ( doar proiectul este pe numele nostru ). Casa am contruit-o cu banii luati de la banca cu un credit pe numele meu, sotia fiind coplatitor.
Problema este ca acum eu vreau sa divortam, si nu stiu cum as putea face sa impartim atat creditul cat si casa. Ar fi o optiune pentru mine chiar si preluarea integrala a creditului ca sa raman cu casa, dar si impartirea creditului in doua ( sau plata pe din doua ) rezultand impartirea casei in doua ( fiind parter + etaj ). Se poate sa se plateasca creditul pe din doua, ramanand sa facem acte la notar de comun acord in privinta impartirii casei?
Cel mai recent răspuns: galive , utilizator 17:25, 17 Februarie 2010
Buna ziua.
Sunt casatorita de 8 ani. Acum doi ani am nascut si un copil. In urma violentei din ce in ce mai intense a sotului asupra mea si a copilului, intentionez sa divortez.
Toate bunurile noastre (o garsoniera, o masina veche si depozite bancare) sunt obtinute in timpul casatoriei noastre, in urma muncii amandurora.
V-as ruga sa ma ajutati spunandu-mi ce se intampla cu bunurile in urma unui divort in care imi este incredintat copilul? Avem sanse sa ne fie lasata garsoniera mie si copilului?
Pe de alta parte, faptul ca eu finalizez concediul de crestere a copilului luna aceasta si ulterior nu am inca un loc de munca (sunt insa extrem de calificata si imi voi gasi fara indoiala!) influenteaza vreo decizie judecatoreasca legata de divort?
Regula este ca toate bunurile obtinute in timpul casatoriei sunt bunuri comune.Cota de participare la obtinerea acestor bunuri, de principiu se va stabili in cote egale. In cazul in care la partajarea bunurilor nu cadeti de comun acord ca acest partaj sa se realizeze printr-o tranzactie, atunci instanta dupa analiza probatoriilor privind veniturile realizate de soti poate sa aloce o cota mai mare acelui sot care a contribuit mai mult la realizarea bunurilor comune.
Referitor la atribuirea garsonierei,are o posibilitate mai mare de a-i fi atribuita locuinta,sotului caruia i se incredinteaza copilul.
Va recomand ca inainte de a se judeca cererea de incredintare a minorului sa gasiti un loc de munca pentru a face dovada realizarii de venituri necesare intretinerii si educarii copilului.
Pentru o comprimare a timpului, mai ales pentru partaj si pentru diminuarea cheltuielilor dar si pentru succes va recomand sa angajati avocat.
in cadrul procesului de partaj, imobilul nu se va atribui sotului caruia i s-a incredintat minorul .
acest aspect nu are nici o relevanta .
se va tine cont de contributia sotilor la achizitionarea imobilului, care dintre ei a avut o contributie pecuniara superioara celuilalt sot .
conteaza f. mult probatoriul administrat in cauza.
Multumesc frumos celor care mi-au oferit sfaturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune.... floryflori33 floryflori33 se poate sa ma ajutati cu un raspuns:fratele meu a divortat in 2010,nefacind si partajul ...mentionez ca din aceasta casatorie au rezultat 2copii.in urma ... (vezi toată discuția)
Intrebare- partaj sunshine83 sunshine83 Care este principiul impartirii bunurilor intr-un partaj ? Se impart bunurile si obligatiile? Daca de exemplu bunurile valoreaza 50 mii euro si creditul ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj, apartament ipotecat marinmariana marinmariana Buna ziua ,in cadrul unui proces de divort ,mai precis la partaj ,daca imobilul detinut ca si bun comun este ipotecat la banca in urma contractarii unui credit ... (vezi toată discuția)