avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partajarea datoriilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partajarea datoriilor

Am doua intrebari:
1. Daca partajul se face in raport cu aportul fiecarui sot la veniturile aduse in casnicie (ex. 1/3), cum se partajeaza creditele nerambursate? Tot 1/3 sau egal?
2. Platile compensatorii primite la iesirea la pensie sunt bune proprii in intelesul art. 340 din C.pr.cv. sau nu.
Ultima modificare: Duminică, 31 August 2014
elian c, utilizator
Iata.

Raspunderea subsidiara pentru datoriile comune Art. 352
(1) In masura in care obligatiile comune nu au fost acoperite prin urmarirea bunurilor comune, sotii raspund solidar, cu bunurile proprii. In acest caz, cel care a platit datoria comuna se subroga in drepturile creditorului pentru ceea ce a suportat peste cota-parte ce i-ar reveni din comunitate daca lichidarea s-ar face la data platii datoriei.
(2) Sotul care a platit datoria comuna in conditiile alin. (1) are un drept de retentie asupra bunurilor celuilalt sot pana la acoperirea integrala a creantelor pe care acesta i le datoreaza.
Oare sunt atat de neinteles in ceea ce scriu., incat cei care imi scriu, scriu ceea ce eu cunosc?! Eu am o singura intrebare: cum se impart creditele nerambursate:in aceiasi proportie cum se imparti bunurile existente in masa partajabila - adica dupa aportul fiecarui sot la realizarea acestora sau in jumatate (ma refer la bunurile comune si credite luate impreuna.) Deci atat bunurile, cat si creditele sunt comune, asa cum s-a stabilit de la inceput intre cei doi soti. O sa va dau un exemplu. Bunurile partajabile au o valoare de 6000 de lei, creditele nerambursate sunt de 3000 de lei. Creditele sunt pe numele sotului, deci ramane sa le plateasca el. Cand bunurile se impart in jumatatre se intelege ca fiecarui sot ii revin bunuri in valoare de 3000 de lei si datorii de 1500 de lei. Dar creditele fiind pe numele sotului, acesta va primi bunuri in valoare de 4500 lei si va plati integral creditele, iar sotia va primi bunuri in valoare de 1500 lei. Problema este cand bunurile se impart 2 parti sotului si 1 parte sotiei, in functie de aportul la aceste bunuri. Cum se imparte valoarea creditelor? Tot in aceiasi proportie sau in jumatate? In ex. meu, sotului ii revin bunuri in valoare de 4000 lei, iar sotiei de 2000 de lei. Daca creditele se impart tot proportional, atunci sotului ii revin datorii de 2000 de lei, iar sotiei de 1000 de lei, deci sotul va primi bunuri in valoare de 5000 lei si va plati toate creditele, iar sotiei ii vor reveni bunuri in valoare de 1000 de lei. Daca datoriile se impart egal, atunci sotul va primi bunuri in valoare de 5500 lei si va achita toate creditele, iar sotia va primi 500 lei.
Cred ca am fost mai explicit acum.
elian c a scris:

Eu am o singura intrebare: cum se impart creditele nerambursate:in aceiasi proportie cum se imparti bunurile existente in masa partajabila - adica dupa aportul fiecarui sot la realizarea acestora sau in jumatate (ma refer la bunurile comune si credite luate impreuna.)


Creditele nerambursate în situația D-voastră în care un soț e debitor iar celălalt e codebitor nu se împart fără acordul băncii. Instanța în cadrul partajului nu poate modifica un contract în care o parte (banca) este terț față de proces.
S-ar putea face ceva dacă banca ar fi atrasă în procesul de partaj, dar asta e destul de greu.

Deci, în caz de neplată a creditului banca va putea executa pe oricare dintre cei doi (debitor sau codebitor) sau pe ambii deodată.
Chiar daca ati avut un aport mai mare in cadrul familiei , ceea ce ramane de platit bancilor se va imparti in mod egal, chiar daca de ex. --- creditul este la dumneavoastra celalat sot va fi obligat de instanta in cazul in care ve-ti castiga sa va plateasca 1/2 din ceea ce a ramas de plata bancii in cadrul sultei ce se va plati. Toate sumele se aduna deoarece se poate cere instantei ca partajarea sa se faca si valoric si material ca bunuri .In cadrul procesului pentru recuperarea creantelor va fi nevoie de un specialist contabil care va face verificarile contabile al actelor depuse de dumneavoasta si nu de banca. Chiar daca in contractul bancii sotul nu apare ca si coplatitor , deoarece imprumutul a fost facut in timpul casniciei se considera tot comun in momentul in care dovediti ca banii i-ati folsit pentru familie si nu pentru uz personal.
Creditele nerambursate in cazul dvs se impart in mod egal,nu se tine seama de veniturile sau aportul sotilor la dobandirea bunurilor.Doar la partajul bunurilor se tine cont de aportul fiecaruia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, datorii mari anomarairam anomarairam Buna ziua, am o prietena care nu se mai intelege cu sotul ei si ar vrea sa divorteze, din cate am inteles de la ea va fi de comun acord. Situatia lor ... (vezi toată discuția)
Creditul de nevoi personale se imparte la divort? dumitru70 dumitru70 In anul 2005 m-am casatorit iar in 2014 am divortat de fosta sotie. Impreuna am construit pe terenul parintilor mei o casa in care am locuit pana in prezent si ... (vezi toată discuția)
Credite in caz de divort orzi orzi buna,am o intrebare sunt in proces de divort,sotul meu este titularul a mai multor credite unde este titular iar eu din pacate codebitor ,cum se impart ratele ... (vezi toată discuția)