Situatia este urmatoarea. Exista 2 SRL-uri cu cate 2 asociati fiecare, X si Y. Un asociat de la X vrea sa cedeze din partile sale sociale catre un alt asociat de la Y in schimbul partilor sociale egale de la Y. Fiecare cedeaza din partile lor. Astfel X va avea inca un asociat de la Y si invers, fiecare societate avand in final 3 asociati.
1. Se va face un singur contract de cesiune? Cum va fi formulat daca fiecare parte este si cedent si cesionar? Sau se va face cate un contract pentru fiecare societate in parte?
2. Daca numai unul din asociati cedeaza din partile sale, in contractul de cesiune trebuie mentionat si al doilea asociat, cel care ramane cu partile sociale neatinse?
Daca am inteles bine, asocitul nu cedeaza toate partile sociale, ci numai o parte din ele, astfel el ramane in continoare asociat in x dar devine asociat si in y.
Cel mai indicat ar fi sa faci 2 contracte de cesiune ca sa nu ai surprize la registru, nu te costa in plus decate cateva coli de hartie, precizez ca NU este nevoie ca acestea sa imbrace forma autentica .
Referitor la asociatul care nu cedeaza din partile sociale, acesta nu trebuie mentionat in contractul de cesiune, dar se va face o hotarare AGA prin care asociatii decid cesionarea de parti sociale catre o persoana straina de societate, aceasta din urma trebuie semnata si de catre asociatul care ramane cu partile sociale intregi
Pe langa contractul de cesiune si hotararea AGA mai trebuie sa faci urmatoarele:
- actualizarea actului constitutiv;
- declaratie pe propria raspundere ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru detinerea calitatii de asociat intr-o societate comerciala - aceste declaratii se vor da numai de asociatii noi care vin in firma;
- la fiecare hotarare AGA se va scoate contorul de cuvinte.
Faci pentru ambele firme catre un dosar si te prezinti la registrul comertului.
contractele de cesiune se vor incheia pentru partile sociale ale fiecarui SRL separat. Se vor semna numai de catre cedenti si cesionari, cu prin exceptie si de celalalt asociat, semnatura lui fiind de renuntare la dreptul de preferinta asupra partilor sociale, in situatia in care actul constitutiv prevede acest drept pentru asociati.
Ulterior se vor emite Hotarari ale asociatilor pentru fiecare SRL prin care se aproba contractele de cesiune , cooptarea de noi asociati si modificare structurii capitalului social in principal, si in secundar numire de administrator daca se impune dupa caz.
merge in acelasi dosar, pentru ca oricum actualizati actul constitutiv. veti depune insa si actualul certificat de inregistrare in original pentru preschimbare.
Succes!
Imi pare rau dar ma vad nevoita sa o contrazic pe colega mea, ca sa zic asa.
Pentru actualizare se face dosar separat iar explicatia este una cat se poate de simpla, cererea de actualizare se semeaza de catre directorul ORC, iar cererea de mentiuni pentru cesiunea de parti sociale este semnata de judecatorul delegat.
Se fac dosare separate si mai mult decat atat de la registratura se elibereaza bon separat cu nr de inregistrare pentru actualizare.