Anul trecut sotul meu a provocat un accident din care a rezultat vatamarea corporala a unei persoane care a primit 90 zile de ingrijiri medicale.Accidentul a fost produs in mai 2010 iar dosarul se afla inca la politie.Avocatul sotului meu a cerut o noua expertiza la IML si dosaul medical al victimei ( pentru ca accidentul a fost produs pe un drum in lucru iar sotul meu circula cu aproximativ 20-30 km la ora si a lovit masina in care se afla victima din spate),documente pe care nu le-a dus la politie pana acum.Exista un termen in care poate sa depuna actele sau se poate prelungi la nesfarsit?
Avocatul sotului dvs. ar fi trebuit sa solicite in scris organului de urmarire penala sa dispuna o noua expertiza (art.120 sau 124 si 125 C.pr.pen., dupa caz) si aceluiasi organ sa solicite, conform atributiilor sale legale, transmiterea dosarului medical al victimei.(vedeti si art. 115 C.pr.pen.). Acelasi cod nu prevede un termen exact pentru aceste acte procedurale, dar ele se fac atat din oficiu (daca organul cu pricina considera necesar sau la cererea partii interesate). De aceea, acelasi avocat poate depune cererile si insista asupra rezolvarii si comunicarii raspunsului la acestea.
Avocatul a fost la politie la cercetari penale si a verificat dosarul,acesta avand mai multe nereguli si atunci a solicitat dosarul medical si o noua expertiza la IML.Cand suna la politie sa intrebe daca au fost aduse documentele i se spune ca victima nu mai raspunde la telefon si ca nu pot lua legatura cu ea.
Rugati avocatul sa depuna cereri pentru rezolvarea acelorasi probleme, intr-un termen rezonabil, la procurorul de caz si chiar sa solicite o intrevedere cu acesta, impreuna cu partea pe care o reprezinta si asista. Persuasiunea avocatului este indispensabila in acest gen de cazuri, iar simplele raspunsuri, mai mult sau mai putin fundamentate ale organului de cercetare penala, nu trebuie acceptate pur si simplu, ci trebuie actionat procedural pentru rezolvarea reala si relativ prompta (pe cat este posibil la noi :() a problemelor. Revin insa asupra necesitatii unei oarescari :) combativitati.