avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... omor calificat in public
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

omor calificat in public

as vrea sa stiu cand va intra in vigoare noul cod penal.ma intereseaza cum se va pedepsi omorul calificat in public.persoana in cauza este la prima abatere si circumstamtele nu sunt deosebit de grave.nu a detinut nici un fel de arma alba.si a recunoscut fapta de prima oara,sa predat singur, a platit o pate din daunele morale.si daca se demonstreaza ca victima a murit de la prima cazatura la pamant,se poate schimba incadrarea de la omor calificat la LCM??va multumesc anticipat.astept raspuns:worthy:
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 18:22, 27 Iulie 2011
din informatiile prezentate de ministrul justitiei, se pare ca noile coduri vor intra in vigoare doar din anul 2012(se vehiculeaza luna martie).Tutusi, in cazul prezentat de Dvs, ar fi indicat sa va aplecati asupra prevederilor legii 202/2010(mica reforma).Daca sunt intrunite anumite conditii, se poate beneficia de reducere a pedepsei cu pana la o treime.
va multumesc mult!
Art. 186 Omorul
(1) Uciderea unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Tentativa se pedepseşte.

Art. 187 Omorul calificat
(1) Omorul săvârşit în vreuna din următoarele împrejurări:
a) cu premeditare;
b) din interes material;
c) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea unei pedepse;
d) pentru a înlesni sau a ascunde săvârşirea altei infracţiuni;
e) de către o persoană care a mai comis anterior o infracţiune de omor în formă consumată;
f) asupra a două sau mai multor persoane;
g) asupra unei femei gravide;
h) prin cruzimi,
se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Tentativa se pedepseşte.

Dupa cum vedeti, in Noul cod penal incadrarea va fi la omor in forma simpla, dar nu se stie daca va ramane in aceasta forma. Pana atunci vi se vor aplica atenuantele pt reparearea prejudiciului, conduita buna inainte de savarsirea faptei, cooperarea cu organele de cercetare si prevederile din Lg 202/2010 pt recunoasterea faptei.
Se poate schimba incadrarea in "lovituri cauzatoare de moarte" numai in situatia in care se demonstraza ca intentia a existat numai pt lovirea victimei, rezultatul fiind din culpa, cu alte cuvinte sa fi urmarit sa il loviti, dar sa nu fi dorit sa il omorati. Totul depinde de circumstantele in care a fost savarsita infractiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal 2014 adriana20 adriana20 as vrea sa imi spuneti va rog ce incadrare are omorul calificat in public in noul cod penal care intra in vigoare pe 1 feb 2014.va multumesc. (vezi toată discuția)
Pedepse IULIA47 IULIA47 Buna, cine ma ajuta sa-mi raspunda, care este pedeapsa pt omor deosebit de grav in noul cod penal? Va multumesc iulia47 (vezi toată discuția)
Bună seara fratele meu a fost la o bataie cu niște băieți ... Sorina4 Sorina4 Bună seara fratele meu a fost la o bataie cu niște băieți ca șofer nici măcar nu a coborât din mașină și este acuzat ca complica la tentativa la ... (vezi toată discuția)