avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort fara partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort fara partaj

Buna ziua!
In caz de divort, fara partaj intre fostii soti, care au doi fii majori,ce drepturi are fostul sau fosta din bunurile dobandite impreuna in timpul mariajului dupa decesul unuia dintre parti?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ionupaulinei , utilizator 13:22, 4 August 2011
In primul rand, din comunitatea de bunuri a sotilor, trebuie stabilita partea care i se cuvenea fiecarui sot. In urma partajului, fiecare dintre cei doi fosti soti va deveni proprietarul exclusiv al bunurilor pe care le va primi. In cazul in care unul din soti va deceda, sotul supravietuitor va veni la mostenire alaturi de fii celui care a decedat, si va avea o cota de 1/3 din mostenire, restul de 2/3 revenind copiilor. Deci sotul care ramane in viata va avea partea sa din comunitatea de bunuri si va avea o cota de 1/3 din partea celuilalt sot care a decedat.
aceleasi drepturi pe care le-ar fi avut si daca persoana era in viata.
decedatul va fi mostenit de fii sai. (nefiind sot si sotie la decesul unuia, cel in viata nu-l mosteneste pe fostul sau sot, actual decedat )
Daca sotii vor fi divortati în momentul decesului unuia dintre soti atunci celalalt sot nu are calitate succesorala si deci nu are acces la bunurile fostului sot.
daca nu se va face partajul atunci bunurile vor ramane in regim de bunuri comune si in cazul decesului unuia dintre coproprietari partea sa va fi culeasa de mostenitorii legali. celalalt coproprietar ca fost sot nu are vocatie succesorala.
Va multumesc!
Totul e foarte clar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)
Succesiune;pensie alimentara ContSters7705 ContSters7705 -Care sunt drepturile succesorale ale copiilor (in cazul unui imobil) in situatia in care parintele natural a decedat ? Sotul ramas in viata, a avut un mariaj ... (vezi toată discuția)
Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor ... Mantescu Mantescu Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor care rezultă din decesul mamei lui .Santem căsătoriți de 14 ani și în concubinaj ... (vezi toată discuția)