Va rog sa-mi spuneti, daca un administrator al unui SRL care este si asociat unic al acelei firme poate sa ia niste bani imprumut din firma(cca 30.000 lei), daca da in ce conditii si ce implica acest lucru.
art. 1444 alin. 1 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare prevede ca este interzisa acordarea de imprumuturi administratorilor, cu exceptia celor prevazute la alin. 3;
- art. 1444 alin. 3 din Legea nr. 31/1990 permite totusi acordarea de imprumuturi administratorilor in limita echivalentului in lei al sumei de 5.000 euro;
- incalcarea acestor prevederi constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani, conform art. 272 alin. 1 pct. 3 din Legea nr. 31/1990;
daca asociatul este unic in societate, atunci imprumutul se poate acorda numai in baza unui contract incheiat sub forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute, conform art. 15 din Legea nr. 31/1990;
Din punct de vedere fiscal, avand in vedere prevederile art. 11 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, in baza carora organele fiscale pot reincadra tranzactiile dintre societatea comerciala (contribuabila) si persoanele afiliate (asociatii), astfel ca:
- acordarea imprumutului catre asociat poate fi tratata drept acordare de dividend, mai ales daca societatea inregistreaza profituri din anii precedenti ramase nerepartizate;
Mea culpa @ovidiu7676 aveti dreptate. Am uitat de prevederile alin. 3, care de fapt constituie exceptia. Si aceasta pentru ca organele de control procedeaza exact cum ati scris Dvs.mai sus.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.