avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dreptul la perchezitie corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dreptul la perchezitie corporala

Buna ziua, As dorii sa stiu si eu daca un politist are dreptul de a efectua o perchezitie corporala fara mandat. De exemplu daca fumezi un joint de marijuana, are dreptul sa ti-l ia sa il controleze si sa te perchezitioneze apoi ?

Din cate stiu eu un politist nu are dreptul sa intre in contact cu tine daca nu ai savarsit nici o infractiune, Asta inseamna ca incalca procedura si fapta nu mai reprezinta nimic dpdv juridic ?

In ce context are un politist dreptul sa te perchezitioneze corporal ?


Acesta este un forum juridic cu oameni educati deci as dorii raspunsuri mai degraba juridice, decat banalele "da mai bine nu stai tu cuminte" cum m-as astepta pe un forum obisnuit.
CONTROLUL CORPORAL,CA SI CONTROLUL AUTO NU SE FACE CU MANDAT DE PERCHEZITIE.ESTE O MASURA POLITIENEASCA SI AGENTUL DE POLITIE POATE EFECTUA ACESTE CONTROALE LA SAVARSIREA DE CONTRAVENTII,NU NEAPARAT DE INFRACTIUNI.
Art. 100: Perchezitia
(5) Perchezitia corporala sau asupra vehiculelor poate fi dispusa, dupa caz, de organul de cercetare penala, de procuror sau de judecator.

Art. 106: Efectuarea perchezitiei corporale

(1) Perchezitia corporala se efectueaza de organul judiciar care a dispus-o, cu respectarea dispozitiilor art. 104 alin. 1, sau de persoana desemnata de acest organ.

(2) Perchezitia corporala se face numai de o persoana de acelasi sex cu cea perchezitionata.

Jurisprudenta CEDO arata perchezitionarea pe strada fara un motiv temeinic este o incalcare a Art. 8 din Conventie (Gillan si Quinton vs. Marea Britanie)

:offtopic: @roxicutza86 va rog nu mai tipati.
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Ma intreb : in ce lume traim, daca se contesta pana si dreptul politistului sa efectueze perchezitie corporala in cazul unei infractiuni flagrante? :( :((

Probabil ar trebui ca politistul sa ne roage frumos sa ramanem pe loc pana se duce sa obtina mandatul.
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Offtopic: Legat de cel auto: eu stiam ca nu au voie sa te opreasca sa iti puna fiola daca nu ai savarsit un delict (viteza prea mare, depasire neregulamentara etc.) pe care ei il pot proba prin filmare. Altfel, tot demersul lor va fii nul. A fost candva asa si s-a modificat codul penal sau s-a aflat in eroare sursa de la care am aflat asta ?

Imi poate spune cineva in ce sectiune a codului penal gasesc informatii despre controlul corporal ? (sa inteleg ca asa se numeste)


In acest caz as mai avea o intrebare: Daca vin 2 politisti si perchezitioneaza 2 persoane si gasesc ceva asupra lor, pot aceste persoane sa spuna ca le-au avut politistii asupra lor de la inceput sau le-au luat din incapere nu de asupra lor etc. si urmarirea penala sa nu se declanseze din lipsa de probe ? (2 vs 2 declaratii)
De asemenea, daca declar ca urma sa le predau politiei si mai dau si un apel la 112 in timp ce vb cu politistul si inchid inainte sa raspunda, ce mai poate face ? :D
Probabil ar trebui ca politistul sa ne roage frumos sa ramanem pe loc pana se duce sa obtina mandatul.


In acelasi principiu pot sa intreb ce poate oprii 2 agenti de politie sa vina cu 1kg de cocaina la ei, sa te ia la sectie si sa zica ca le-au gasit asupra ta ? Desigur nimeni nu face risipa de droguri insa daca as fi un politist care a gasit niste droguri undeva, sau are un caz care nu poate progresa si nu as fi un crestin convins sa fiti sigur ca m-as duce la primul "baietas de cartier" care mi-ar sarii in drum si l-as lua la sectie :D

Discutia a degenerat si e posibil sa fii enervat multa lume, asa ca va rog sa fiti in continuare pe subiect si sa nu ne apucam sa discutam despre moralitate :D Pe acest site unde pot gasii recomandari pentru un avocat bun pe probleme de acest gen din bucuresti ?
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2011
dxm_dxm, utilizator
Agentii de politie beneficiaza de prezumtia de adevar.

V-am dat mai sus articolul din Codul de procedura penala.

Art. 100: Perchezitia
(1) Cand persoana careia i s-a cerut sa predea vreun obiect sau vreun inscris dintre cele aratate in art. 98 tagaduieste existenta sau detinerea acestora, precum si ori de cate ori exista indicii temeinice ca efectuarea unei perchezitii este necesara pentru descoperirea si strangerea probelor, se poate dispune efectuarea acesteia.
(2) Perchezitia poate fi domiciliara sau corporala.
(3) Perchezitia domiciliara poate fi dispus a numai de judecator, prin incheiere motivata, in cursul urmaririi penale, la cererea procurorului, sau in cursul judecatii. In cursul urmaririi penale, perchezitia domiciliara se dispune de judecatorul de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.
(4) Perchezitia domiciliara se dispune in cursul urmaririi penale in camera de consiliu, fara citarea partilor. Participarea procurorului este obligatorie.
(41) In baza incheierii, judecatorul emite de indata autorizatia de perchezitie, care trebuie sa cuprinda:

a) denumirea instantei;
b) data, ora si locul emiterii;
c) numele, prenumele si calitatea persoanei care a emis autorizatia de perchezitie;
d) perioada pentru care s-a emis autorizatia;
e) locul unde urmeaza a se efectua perchezitia;
f) numele persoanei la domiciliul sau resedinta careia se efectueaza perchezitia;
g) numele invinuitului sau inculpatului.
(42) Autorizatia poate fi folosita o singura data.

(5) Perchezitia corporala sau asupra vehiculelor poate fi dispusa, dupa caz, de organul de cercetare penala, de procuror sau de judecator.

(6) Perchezitia domiciliara nu poate fi dispusa inainte de inceperea urmaririi penale.
Art. 101: Perchezitia domiciliara in cursul urmaririi penale
(1) Perchezitia dispusa in cursul urmaririi penale, potrivit art. 100, se efectueaza de procuror sau de organul de cercetare penala, insotit, dupa caz, de lucratori operativi.
Art. 102: Perchezitia domiciliara in cursul judecatii
(1) Judecatorul poate proceda la efectuarea perchezitiei cu ocazia unei cercetari locale.
(2) In celelalte cazuri, dispozitia instantei de judecata de a se efectua o perchezitie se comunica procurorului, in vederea efectuarii acesteia.
Art. 103: Timpul de efectuare a perchezitiei
(1) Ridicarea de obiecte si inscrisuri, precum si perchezitia se pot face intre orele 6,00 -20,00, iar in celelalte ore numai in caz de infractiune flagranta sau cand perchezitia urmeaza sa se efectueze intr-un local public. Perchezitia inceputa intre orele 6,00 -20,00 poate continua si in timpul noptii.
Art. 104: Procedura perchezitiei
(1) Organul judiciar care urmeaza a efectua perchezitia este obligat ca, in prealabil, sa se legitimeze si, in cazurile prevazute de lege, sa prezinte autorizatia data de judecator.
(2) Ridicarea de obiecte si inscrisuri precum si perchezitia domiciliara se fac in prezenta persoanei de la care se ridica obiecte ori inscrisuri, sau la care se efectueaza perchezitia, iar in lipsa acesteia, in prezenta unui reprezentant, a unui membru al familiei, sau a unui vecin, avand capacitate de exercitiu.
(3) Aceste operatiuni se efectueaza de organul judiciar in prezenta unor martori asistenti.
(4) Cand persoana la care se face perchezitia este retinuta ori arestata, va fi adusa la perchezitie. In cazul in care nu poate fi adusa, ridicarea de obiecte si inscrisuri, precum si perchezitia domiciliara se fac in prezenta unui reprezentant ori a unui membru de familie, iar in lipsa acestora, a unui vecin, avand capacitate de exercitiu.
(5) Este interzisa efectuarea in acelasi timp cu perchezitia a oricaror acte procedurale in aceeasi cauza, care prin natura lor impiedica persoana la care se face perchezitia sa participe la perchezitie.
Art. 105: Efectuarea perchezitiei domiciliare
(1) Organul judiciar care efectueaza perchezitia are dreptul sa deschida incaperile sau alte mijloace de pastrare in care s-ar putea gasi obiectele sau inscrisurile cautate, daca cel in masura sa le deschida refuza aceasta.
(2) Organul judiciar este obligat sa se limiteze la ridicarea numai a obiectelor si inscrisurilor care au legatura cu fapta savarsita; obiectele sau inscrisurile a caror circulatie sau detinere este interzis a se ridica totdeauna.
(3) Organul judiciar trebuie sa ia masuri ca faptele si imprejurarile din viata personala a celui la care se efectueaza perchezitia si care nu au legatura cu cauza, sa nu devina publice.
Art. 106: Efectuarea perchezitiei corporale
(1) Perchezitia corporala se efectueaza de organul judiciar care a dispus-o, cu respectarea dispozitiilor art. 104 alin. 1, sau de persoana desemnata de acest organ.
(2) Perchezitia corporala se face numai de o persoana de acelasi sex cu cea perchezitionata.
Art. 107: Identificarea si pastrarea obiectelor
(1) Obiectele sau inscrisurile se prezinta persoanei de la care sunt ridicate si celor care asista, pentru a fi recunoscute si a fi insemnate de catre acestea spre neschimbare, dupa care se eticheteaza si se sigileaza.
(2) Obiectele care nu pot fi insemnate ori pe care nu se pot aplica etichete si sigilii se impacheteaza sau se inchid, pe cat posibil laolalta, dupa care se aplica sigilii.
(3) Obiectele care nu pot fi ridicate se sechestreaza si se lasa in pastrare fie celui la care se afla, fie unui custode.

(4) Probele pentru analiz a se iau cel putin in dublu si se sigileaza. Una din probe se las a celui de la care se ridic a, iar in lipsa acestuia, uneia din persoanele ar atate in art. 108 alin. final.
Art. 108: Procesul-verbal de perchezitie si de ridicare a obiectelor si inscrisurilor
(1) Despre efectuarea perchezitiei si ridicarea de obiecte si inscrisuri se intocmeste proces-verbal.
(2) Procesul-verbal trebuie sa cuprinda, in afara de mentiunile prevazute in art. 91, si urmatoarele mentiuni: locul, timpul si conditiile in care inscrisurile si obiectele au fost descoperite si ridicate, enumerarea si descrierea lor amanuntita, pentru a putea fi recunoscute.
(3) In procesul-verbal se face mentiune si despre obiectele care nu au fost ridicate, precum si de acelea care au fost lasate in pastrare.
(4) Copie de pe procesul-verbal se lasa persoanei la care s-a facut perchezitia sau de la care s-au ridicat obiectele si inscrisurile, ori reprezentantului acesteia sau unui membru al familiei, iar in lipsa, celor cu care locuieste sau unui vecin si, daca este cazul, custodelui.

Alte discuții în legătură

Perchezitie corporala Pilu Pilu Buna ziua. As avea rugamintea daca poata cineva sa-mi raspunda la o intrebare: Daca organele de politie poate sa controleze in geanta unei persoane pe care o ... (vezi toată discuția)
Perchezitie la domiciliu ilegala ? mire9 mire9 Buna ziua ! In urma cu 2 saptamani , mi-a fost perhezitionata casa de vacanta deoarece acolo a dormit cateva zile se o cunostinta de a mea pe care procurorul ... (vezi toată discuția)
Plangere penala importriva unui politist rutier PPStm PPStm Am fost oprit de un echipaj al politiei rutiere si mi s-au cerut documentele mele si ale masinii Apoi agentul mi-a cerut sa cobor spunandu-mi ca imi va efectua ... (vezi toată discuția)