avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dreptul la perchezitie corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dreptul la perchezitie corporala

Buna ziua, As dorii sa stiu si eu daca un politist are dreptul de a efectua o perchezitie corporala fara mandat. De exemplu daca fumezi un joint de marijuana, are dreptul sa ti-l ia sa il controleze si sa te perchezitioneze apoi ?

Din cate stiu eu un politist nu are dreptul sa intre in contact cu tine daca nu ai savarsit nici o infractiune, Asta inseamna ca incalca procedura si fapta nu mai reprezinta nimic dpdv juridic ?

In ce context are un politist dreptul sa te perchezitioneze corporal ?


Acesta este un forum juridic cu oameni educati deci as dorii raspunsuri mai degraba juridice, decat banalele "da mai bine nu stai tu cuminte" cum m-as astepta pe un forum obisnuit.
Au voie politistii sa ma perchiziționeze in incinta scolii (eu ne avand lucruri ilegale)
Articolul 61 Cod Proc. Pen.
Actele incheiate de unele organe de constatare
(1) Ori de cate ori exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni, sunt obligate sa intocmeasca un proces-verbal despre imprejurarile constatate:
a) organele inspectiilor de stat, ale altor organe de stat, precum si ale autoritatilor publice, institutiilor publice sau ale altor persoane juridice de drept public, pentru infractiunile care constituie incalcari ale dispozitiilor si obligatiilor a caror respectare o controleaza, potrivit legii;
b) organele de control si cele de conducere ale autoritatilor administratiei publice, ale altor autoritati publice, institutii publice sau ale altor persoane juridice de drept public, pentru infractiunile savarsite in legatura cu serviciul de catre cei aflati in subordinea ori sub controlul lor;
c) organele de ordine publica si siguranta nationala, pentru infractiunile constatate in timpul exercitarii atributiilor prevazute de lege.
(2) Organele prevazute la alin. (1) au obligatia sa ia masuri de conservare a locului savarsirii infractiunii si de ridicare sau conservare a mijloacelor materiale de proba. In cazul infractiunilor flagrante, aceleasi organe au dreptul de a face perchezitii corporale sau ale vehiculelor, de a-l prinde pe faptuitor si de a-l prezenta de indata organelor de urmarire penala.
(3) Cand faptuitorul sau persoanele prezente la locul constatarii au de facut obiectii ori precizari sau au de dat explicatii cu privire la cele consemnate in procesul-verbal, organul de constatare are obligatia de a le consemna in procesul-verbal.
(4) Actele incheiate impreuna cu mijloacele materiale de proba se inainteaza, de indata, organelor de urmarire penala.
(5) Procesul-verbal incheiat in conformitate cu prevederile alin. (1) constituie act de sesizare a organelor de urmarire penala si nu poate fi supus controlului pe calea contenciosului administrativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perchezitie corporala Pilu Pilu Buna ziua. As avea rugamintea daca poata cineva sa-mi raspunda la o intrebare: Daca organele de politie poate sa controleze in geanta unei persoane pe care o ... (vezi toată discuția)
Perchezitie la domiciliu ilegala ? mire9 mire9 Buna ziua ! In urma cu 2 saptamani , mi-a fost perhezitionata casa de vacanta deoarece acolo a dormit cateva zile se o cunostinta de a mea pe care procurorul ... (vezi toată discuția)
Plangere penala importriva unui politist rutier PPStm PPStm Am fost oprit de un echipaj al politiei rutiere si mi s-au cerut documentele mele si ale masinii Apoi agentul mi-a cerut sa cobor spunandu-mi ca imi va efectua ... (vezi toată discuția)