buna ziua!ce pot face in situatia in care nu s-a incheiat contractul colectiv de munca la nivel de unitate in situtia in care sunt 40 de angajati si nu a existat ccm nici 2007-2010???trebuie facut ccm 2010-2014?si inca ceva care e grav cei de la itm deja au venit in control si peste trei zile trebuie dus LA ITM :state de plata pe 2011 si CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA!!!!!!cum fac sa sa evit amenda?ce pot face sa dovedesc ca sunt in negocieri...!cum trebuie facut ...nu stiu corect pasii care trebuie urmati pt incheierea ccm!si nu se va vedea pe statele de plata ca am sal minim 670,804,1340(diferiti angajati)!multumesc!
Legea nu prevede obligativitatea incheierii c.c.m. , ci doar negocierea acestuia .. la ITM trebuie dusa doar dovada ca s-a negociat c.c.m. ...
1. Un prim pas ar fi initiativa negocierii.
Initiativa negocierii apartine patronului. In cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
2. Convocarea reprezentantilor salariatilor sau a sindicatului.
In termen de 5 zile de la data formularii cererii , angajatorul sau organizatia patronala are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii contractului colectiv de munca.
3. Intocmirea procesului-verbal, la prima reuniune a partilor.
La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care angajatorul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai reprezentantilor angajatilor, conform legii, si data pana la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie.
Tot la prima sedinta de negociere partile vor consemna in procesul-verbal urmatoarele:
a) componenta nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, in baza unor imputerniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca;
c) durata maxima a negocierilor convenita de parti;
d) locul si calendarul reuniunilor;
e) dovada reprezentativitatii partilor participante la negocieri;
f) dovada convocarii tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere;
g) alte detalii privind negocierea.
Data la care se desfasoara prima sedinta de negociere reprezinta data la care se considera ca negocierile au fost declansate.
4: Desfasurarea negocierii care trebuie finalizata in termen de 60 de zile de la initierea negocierii. La fiecare intalnire se incheie un proces-verbal in care sunt mentionate opiniile dezbaterii, propunerile si deciziile luate.
Negociere ccm
daniela-claudia
Va rog sa-mi spuneti cine negociaza contractul colectiv de munca la nivel de societate daca in cadrul societatii exista sindicat reprezentativ dar are numai 80 ... (vezi toată discuția)