O persoana cu gradul de handicap I, ( grav), are dreptul de a munci ?
Se stie ca persoanele cu handicap grav au dreptul la insotitor, cum se poate desfasura munca daca acestea, teoretic, sunt insotite ???
Poate acea persoana cu deficiente sa renunte la insotitor, desi e incadrata in gradul I ( grav) ? In acest context de ce indemnizatie va mai beneficia ???
Trebuie sa mai precizez ca este diferenta intre insotitor si asistent personal. Pentru insotitor, persoana cu handicap grav primeste, lunar o suma de bani pe care p.h. poate sa o folosesca asa cum doreste. Poate sa plateasca pe cine doreste ca sa il ajute, fara sa justifice cheltuirea sumei respective. Asistentul personal este angajat, cu carte de munca, al primariei localitatii unde domiciliaza p.h. sau al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a sectorului unde domiciliaza p.h. (in cazul Bucurestiului). P.h. poate renunta la asistentul personal printr-o cerere la angajatorul asistentului si poate opta pentru indemnizatie.
Persoana incadrata in grad de invaliditate I (de catre Comisia de expertiza a capacitatii de munca din cadrul Casei de Pensii), nu are drept de munca.
Indemnizatie insotitor
zubiy
Socrul meu are pensie de invaliditate grad 1 si handicap grav in urma unui AVC.In prezent sotia sa primeste o indemnizatie pentru insotitor,dar doreste sa ... (vezi toată discuția)