avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii zilierii
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

zilierii

In ce priveste angajarea zilierilor,dupa noile prevederi ale Codului Muncii,ar putea cineva sa-mi spuna ce retineri se fac asupra venitului zilierului( eu stiu de impozit 16%-doar), si ce contributii datoreaza firma? ce reglementari legale sunt referitoare la zilieri?multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 17:17, 28 Iulie 2011
Sunteti in eroare,zilierii nu sunt supusi Codului Muncii,activitatea acestora fiind reglementata de legea 52/2011.

Legea 52/2011, Legea zilierilor



Art. 5
(1) Beneficiarul are urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare zilierul, locul executarii activitatii si durata acesteia;
b) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a lucrarilor.
(2) Beneficiarul are urmatoarele obligatii:
a) sa infiinteze Registrul de evidenta a zilierilor conform modelului prevazut in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezenta lege . Registrul de evidenta a zilierilor se pastreaza la sediul beneficiarului;
b) sa completeze Registrul de evidenta a zilierilor, inainte de inceperea activitatii, conform instructiunilor prevazute in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezenta lege;
c) sa prezinte Registrul de evidenta a zilierilor organelor de control abilitate;
d) sa asigure instruirea si informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmeaza sa o presteze, riscurile si pericolele la care poate fi expus in exercitarea activitatii, precum si cu privire la drepturile zilierului, in conditiile prevazute de prezenta lege . Instruirea are loc zilnic, inainte de inceperea activitatii;
e) sa plateasca zilierului, la sfarsitul fiecarei zile de lucru, remuneratia convenita;
f) sa asigure, pe propria cheltuiala, echipamente de lucru si de protectie care se impun datorita naturii si specificului activitatii desfasurate de zilier.

Art. 6
(1) Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilier este in sarcina beneficiarului.
(2) Cuantumul impozitului prevazut la alin. (1) este de 16% calculat la remuneratia bruta si se vireaza in conformitate cu prevederile art. 58 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 7
(1) Beneficiarul are obligatia sa inregistreze in Registrul de evidenta a zilierilor, in ordine cronologica, toti zilierii cu care are raporturi de munca in baza prezentei legi. Registrul se intocmeste zilnic, exceptand perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor.
(2) Beneficiarul va inainta lunar, pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, catre inspectoratul teritorial de munca unde isi are sediul un extras al Registrului de evidenta a zilierilor continand inregistrarile din luna precedenta.
(3) Inspectia Muncii va centraliza la nivel national datele transmise potrivit alin. (2), pentru a putea verifica indeplinirea conditiilor prevazute la art. 4.
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2011
andymaurul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zilieri si pfa iscoditorul iscoditorul buna seara rog un specialist sa ma lamureasca in urmatoarea problema: am 60 ani, locuiesc la tara, am teren pe care il cultiv cu diverse culturi pana acum, ... (vezi toată discuția)
ObligaÞiile agricultorilor faÞÃ de zilierii prestatori În timpul sezonului nickbrai nickbrai Salutări cordiale tuturor... Am fost pus în dilemă mai dăunăzi când un amic mi-a adresat întrebarea : ce obligaţii am eu faţă de zilierii care mă ... (vezi toată discuția)
Munca la negru flori1807 flori1807 Lucrez la o ciupercarie de 5 ani, in tot acest timp am avut contract de munca doar cateva luni pe 2ore/zi.De un an semnam de 2 ori pe luna in registrul de ... (vezi toată discuția)