avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se intampla cu actul de proprietate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se intampla cu actul de proprietate?

Ce se intampla cu actul de proprietate dupa ce s-a transferat dreptul de proprietate altei persoane, altfel spus altcineva a devenit proprietar? Se retine actul de proprietate la notariatul la care s-a incheiat tranzactia sau este distrus?

In orice caz mai poate fostul proprietar sa detina actul sau de proprietate in original dupa ce a fost facuta tranzactia?
Cel mai recent răspuns: Iulian81 , utilizator 16:15, 22 August 2011
Actul de vanzare cumparare se face in cate exemplare doresc partile dar minim 1 act cumparatorului, un act vanzatorului, un act la cartea funciara pt a fi inscris noul proprietar si un act in arhiva notarului. A se citi act egal exemplar din contract vanzare cumparare.

Normal ca si vanzatorul tb sa aiba un exemplar el fiind transmitatorul dreptului de proprietate, platind si impozit pe tranzactie.

Iar actul vanzatorului prin care dovedea ca este proprietar si in baza caruia ati cumparat vi se va preda dvs. Este obligatia vanzatorului. Insa e posibil sa mai aiba un exemplar doua original.
Din mom ce vi sa intabuleaza dreptul de proprietate in cartea funciara, aceasta fiind bloat deja de tranzactia dvs nu se mai poate Duce sa vanda in alta parte daca asta este teama dvs.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2011
ContSters141818, utilizator
cel care vinde, poate pastra si actul prin care a dobandit la randul lui proprietatea si un exemplar din contractul prin care instraineaza proprietatea.
sunt actele omului si le poate pastra, casa nu mai e a lui
Daca toata lumea poate sa aiba un act de proprietate atunci cum se mai poate dovedi apartenenta unui imobil? Doar prin extrasul de carte funciara?
Da! Publicitatea imobiliara este opozabilitatea fata de terti. Dreptul dvs de proprietate sau al unui dezmembramant al dreptului de proprietate , sarcinile care greveaza un bun imobil, sunt supuse publicitatii imobiliare in mod obligatoriu de la data intocmirii actului care are ca obiect asemenea trasferuri sau sarcini, tocmai pt a fi cunoscute si de terti, de cei care nu au luat parte la act.
actul de proprietate care a stat la baza contractului de vanzare-cumparare trebuie sa apartina noului proprietar.

Alte discuții în legătură

Cum sa verific o garsoniera la cumparare mariuscilin mariuscilin BUNA ziua Doresc sa cumpar o garsoniera si nu stiu foarte bine procedurile de verificare cum ma pot asigura ca ,garsoniera nu este ipotecata , este achitata ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament fara probleme ulterioare starcopit starcopit Buna ziua! As dori sa achizitionez un apartament/ garsoniera in Buc. intr-un viitor previzibil. As dori sa aflu legat de acest fapt cum sa ma asigur eu, ... (vezi toată discuția)
Poate fi vanduta o proprietate daca este deschis un proces? Arkadian84 Arkadian84 am un proces cu o persoana pentru o proprietate si ma intereseaza sa stiu daca legal poate sa vanda acel teren, si daca l-a vandut ce e de facut?? (vezi toată discuția)