avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Penalizare financiara loc de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Penalizare financiara loc de munca

Am o intrebare : daca este justificata o penalizare financiara in cazul cand ceea ce a fost gresit in viziunea directorului nu contravine fisei de post. Plus ca in contractul de munca nu este specificat de nici o penalizare financiara in cazul unor greseli. Situatia mai concreta este ca s-a adus marfa prin vama cateva mostrare care nu au fost cumulate cu o comanda mai mare, si nemultumirea este ca se plateste vama. Mostrarele sunt pentru colegi si pentru activitatea firmei la cerere- acum vor sa ma penalizeze cu valoarea lor. Cum ar trebui sa procedez in aceasta situatie? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cab.Av.Doroiman Camelia , Avocat 13:45, 29 Iulie 2011
nici o retinere din salariu pe baza raspunderii contractuale a salariatului care prodduce o paguba societatii nu se poate face fara o sentinta definitiva si irevocabila prin care se antreneaza raspunderea acestuia si obligarea la repararea prejudicuilui cauzat
orice astfel de retinere este nelegala si poate fi atacata in instanta
art 247 si urm codul muncii
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2011
Cab.Av.Doroiman Camelia, Avocat
Nu au cum sa va penalizeze cu valoarea lor ... ar trebuie sa va actioneze in judecata pentru prejudiciul cauzat si in baza hotararii judecatoresti irevocabile sa va retina din salariu.

Nu trebuie sa fie specificat in c.i.m. faptul ca se angajeaza raspunderea patrimoniala a dvs in cazul in care ati cauzat un prejudiciu angajatorului , acest lucru se întemeiază pe normele şi principiile răspunderii civile contractuale.
conform art. 254 codul muncii, in situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, PRIN ACORDUL PARTILOR, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii; contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie
insa in situatia in care nu exista acordul partilor , acea nota de constatare nu reprezinta titlu justificativ pentru imputarea salariului si va trebui sa se adreseze instantei pentru recuperarea prejudiciului
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2011
Cab.Av.Doroiman Camelia, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal ce face firma? valentina85 valentina85 sotului meu i-au fost opriti bani sa intre in cont de catre firma deoarece mai avea de dat 167 lei pt niste materiale lipsa Acesta a achitat suma dar am fos ... (vezi toată discuția)
Abuzuri angajator mihaitoader7 mihaitoader7 Buna ziua, este legal ca angajatorul sa iti opreasca minusul la caserie ba mai mult sa platesti un produs lipsa de 3 ori.Daca nu cum as putea actiona impotriva ... (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala mimafi mimafi Aduc in atentia dvs. urmatoarea situatie: Un angajat a fost cercetat disciplinar ptr. o abatere soldata cu deteriorarea utilajului pe care il conducea, ... (vezi toată discuția)