Buna ziua!
Am absolvit ciclul 1 de studii universitare de licenta (Bologna - 3 ani) la Universitatea Dunarea de Jos, Facultatea de Stiinte Economice, specializarea Management - economist licentiat. La locul de munca m-am lovit de urmatoarea problema: in momentul cand s-a emis decizia de incadrare, datorita H.G. 645/2000 nu am putut fi incadrat decat ... "economist colegiu", data fiind durata studiilor. Totusi, eu continui sa cred ca am absolvit o facultate si nu un colegiu......:-/ Oricum am de gand sa continui si ciclul 2 (master), dar pana atunci nu mi se pare corecta incadrarea. Daca puteti sa ma ajutati cu orice fel de act care a modificat aceasta Hotarare de Guvern, v-as fi recunoscator. Altfel nu reusesc decat dupa inca 2 ani..... :(
Dan Lazar are dreptate, si raspunsul de gaseste undeva in L.288/2004 -
au mai fost discutii pe forum de genul "studii de lunga/scurta durata".
mai cercetez si revin cu un raspus argumentat (din pacate nu pot chiar acum:">), dar poate mai are cineva timp sa caute
Deci, am revenit:
Este clar ca dvs. sunteti absolvent de facultate si nu de colegiu.
argumentul dvs. pentru ca angajatorul sa va schimbe incadrarea incepe de la L. 84/1995 (invatamantului).
Art. 57, care prevedea ca invatamantul universitar in Romania se organizeaza in forma de lunga durata si in forma de scurta durata a fost abrogat prin L.288/2004.
Pe cale de consecinta, exista doar invatamant universitar, punct, iar absolventii cu diploma de licenta promotia 2008 beneficiaza de aceleasi drepturi ca si absolventii licentiati ai promotiei, sa zicem, 2005.
Tot L. 288/2004 mai spune si (art.5 al.2 ) ca: absolventii cu diploma de licenta ai studiilor universitare isi pot exercita profesia conform competentelor si drepturilor corespunzatoare diplomei dobandite (de economist, si azi ca si pentru un absolvent din 2005).
Catalin_just are dreptate, H.G. 645/2000 este inca in vigoare.
Totusi, ea este emisa in temeiul L. 84/1995, care, in privinta impartirii in invatamant de scurta/lunga durata este abrogata.
Aceste argumente au fost folosite cu succes (putin exagerandu-le si sprijinindu-le si cu alte prevederi din multele acte normative privind invatamantul) de o cunostiinta aflata intr-o situatie similara.
Parerea mea personala este ca 2008 (primii absolventi Bologna - denumire generica pentru alinierea europeana a sistemelor nationale de invatamant) va aduce multe incurcaturi absolventilor si angajatorilor, si va scoate la iveala multe desincronizari legislative.