avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... comisia de cenzori si presedinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

comisia de cenzori si presedinte

Va rog sa-mi spuneti daca o comisie poate fi formata dintr-o singura persoana, cenzorul poate fi si contabil, cenzorul poate fi si administrator, administratorul poate fi si contabil.
Ce atributii revin comisiei de cenzori?
Presedintele este absolvit de orice fel de raspundere? doar semneaza si-si da acordul pentru deciziile luate fara a fi tras la raspundere?
Este obligatorie afisarea comitetului executiv?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters43672 , utilizator 10:22, 16 August 2008
brgp123 a scris:

Va rog sa-mi spuneti daca o comisie poate fi formata dintr-o singura persoana, cenzorul poate fi si contabil, cenzorul poate fi si administrator, administratorul poate fi si contabil.

Art. 22 al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, hotarâre nr. 1588/2007:
(6) Contabilul raspunde de organizarea si conducerea contabilitatii, în conditiile legii. La asociatiile de proprietari care opteaza pentru conducerea contabilitatii în partida simpla, administratorii de imobile pot cumula si functia de contabil.
(7) Administratorul care îndeplineste si functia de contabil în partida simpla are obligatia sa întocmeasca si sa completeze registrul jurnal, registrul inventar, registrul pentru evidenta fondului de reparatii, registrul pentru evidenta fondului de rulment, registrul pentru evidenta sumelor speciale, registrul pentru evidenta fondului de penalizari, precum si alte formulare specifice activitatii de contabilitate, prevazute prin ordin al ministrului economiei si finantelor.
(8) În situatia în care asociatia de proprietari angajeaza un casier, acesta raspunde de efectuarea operatiunilor de încasari si plati în numerar, cu respectarea prevederilor Regulamentului operatiunilor de casa. La asociatiile de proprietari care opteaza pentru conducerea contabilitatii în partida simpla, administratorii de imobile pot cumula si functia de casier.

Ce atributii revin comisiei de cenzori?

Art. 19
(1) Cenzorul sau comisia de cenzori urmareste si asigura respectarea legalitatii în administrarea bunurilor materiale si a fondurilor financiare ale asociatiei de proprietari.
(2) Comisia de cenzori este formata dintr-un numar impar de membri, care trebuie sa aiba cel putin studii medii.
(3) Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege comisia de cenzori, atunci adunarea generala va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii.
(4) Cenzorii alesi ai asociatiei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotarârii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
(5) Cenzorul angajat sau contractat din afara asociatiei de proprietari poate fi remunerat, conform hotarârii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
(6) Pentru neîndeplinirea atributiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociatiei de proprietari raspund, personal sau solidar, în fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.

Art. 20
Cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari are, în principal, urmatoarele atributii:
a) verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotarârilor, deciziilor, regulilor si a regulamentelor;
b) verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli;
c) verifica gestiunea financiar-contabila;
d) cel putin o data pe an, întocmeste si prezinta adunarii generale rapoarte asupra activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei de proprietari, propunând masuri.
Presedintele este absolvit de orice fel de raspundere? doar semneaza si-si da acordul pentru deciziile luate fara a fi tras la raspundere?

Art.17 alin. (9) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv preşedintele asociaţiei de proprietari, răspund, personal sau solidar, după caz, în faţa legii şi a proprietarilor, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.
Este obligatorie afisarea comitetului executiv?

Nu.
Cenzorul nu mai poate indeplini nici o alta functie. Se pot cumula niste functii : administrator-contabil, administrator-casier sau chiar administrator-contabil-casier (la asociatiile cu un numar mai mic de apartamente).

va multumesc de raspuns
nu este obligatorie afisare comitetului,dar proprietarii trebuie sa stie cine face parte ,pt a si rezolva problemele.
Dar asociatia are obligatia sa comunice in scris fiecarui proprietar procesul verbal de la adunarea generala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul de functii Adriantot Adriantot La o asociatie de proprietari cu 3 scari de bloc, la care se tine contabilitatea in partida simpla, administratorul angajat este si casier. Presedintele care ... (vezi toată discuția)
Nedepunere declaratii si neplata contributii sociale asociatie de proprietari chioariuc chioariuc Buna ziua. Ma confrunt cu o problema legata de neplata contributiilor sociale de catre Asociatia de proprietari in blocul unde locuiesc. De ani de zile nu au ... (vezi toată discuția)
Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)