1. Dvs. aveti dreptul la 126 de zile de concediu de maternitate, indiferent cum hotarati sa le luati, asa cum spune OUG 158/2005:
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.
Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
2. Asadar cereti medicului de familie sa se conformeze prevederilor legale si sa va elibereze certificatele medicale pentru concediul de maternitatepana se implinesc cele 126 de zile.
3. Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
multumesc pt raspuns.inseamna ca maine cand merg la medicul de familie trebuie sa ii comunic ca mai trebuie sa imi dea concediu de maternitate pentru restul de 70 zile...si inca ceva.cererea pt indemnizatia de crestere, respectiv dosarul...trebuie depus in termen de 60 zile de la data expirarii concediului de maternitate? sau de la data nasterii copilului? ca nu inteleg exact...si sa nu fac vreo confuzie.
1. Da, trebuie sa va dea concediu de maternitate pana se implinesc cele 126 de zile.
2. Dosarul se depune la Primarie in termen de maximum 60 de zile de la data de la care doriti sa intrati in CCC (in cazul dvs., de la data terminarii concediului de maternitate).
3. Dar nu e musai sa stati 60 de zile, puteti depune dosarul cat mai repede cu putinta pentru a fi dus mai repede la aprobat la AJPS si sa va vina indemnizatia mei repede.
ok.multumesc frumos.acum sunt lamurita si stiu exact ce tb sa le spun maine cand voi merge.cu siguranta ma voi apuca mai repede de dosarul pt indemnizatie si nu voi astepta sa treaca cele 60 de zile mai ales ca va dura pana voi primi actele de la firma,fiind angajata unei firme din Cluj.
multumesc inca o data pt raspuns
o seara frumoasa