avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii facilitati la angajare dupa terminarea liceului
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

facilitati la angajare dupa terminarea liceului

O firma doreste sa angajeze o persoana care a terminat liceul in acest an si nu a promovat examenul de bacalaureat.Intrebare:in acest moment se mai acorda de catre AJOFM facilitati pentru firmele care angajeaza absolventi de liceu? Faptul ca nu a promovat bacalaureatul este un impediment?
Cel mai recent răspuns: Quartila , utilizator 01:31, 4 August 2011
Pai daca nu a luat bacul inseamna clar ca nu a terminat liceul. Si daca nu-l ia nici in a doua sesiune, ramane doar absolvent a opt clase.
@george_neagu,dati-mi voie sa va contrazic.Se elibereaza,la cerere,dovada absolvirii a 12 clase fara bacalaureat.Multumesc pentru tentativa de raspuns.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã
Art. 80.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
a) o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumã egalã cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.

(2) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevãzute la alin. (1) pe o perioadã de 18 luni.

(3) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, pentru absolvenţii din aceastã categorie.

Art. 81. - Mãsurile de stimulare prevãzute la art. 80 nu se acordã pe perioadele în care raporturile de muncã sau de serviciu sunt suspendate.

Art. 82. - În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituţii de învãţãmânt se înţelege persoana care a obţinut o diplomã sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învãţãmânt gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Art. 83.
(1) Angajatorii care încadreazã absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi sã menţinã raporturile de muncã sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.

(2) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevãzut la alin. (1), sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare absolvent plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din urmãtoarele motive:
a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. e) şi f) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e) şi art. 99 alin. (1) lit. a)-c) din Legea nr. 188/1999, republicatã.

(3) Prevederile alin. (2) nu se aplicã în situaţia în care încetarea raporturilor de muncã sau de serviciu are loc din iniţiativa sau din motive imputabile angajatului.

(4) Absolvenţii pot fi încadraţi în condiţiile art. 80, o singurã datã pentru fiecare formã de învãţãmânt, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

2. Mergeti la Agentia de Somaj si discutati amanunte (o sa incheiati o conventie).
Ultima modificare: Marți, 2 August 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
george_neagu a scris:

Pai daca nu a luat bacul inseamna clar ca nu a terminat liceul. Si daca nu-l ia nici in a doua sesiune, ramane doar absolvent a opt clase.

Total gresit.
Daca nu ia bacalaureatul, este doar absolvent de liceu.
Sunt doua lucruri diferite, absolvirea unei forme de invatamant si bacalaureatul sau, absolvirea unei facultati si licentierea in vre-o stiinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limita de varsta angajare absolventi ancacismaru ancacismaru Daca vreau sa angajez o doamna cu varsta de 44 ani, care a terminat facultatea de chimie la zi luna aceasta, beneficiez de ajutorul din partea statului?Sau ... (vezi toată discuția)
Beneficii absolvent studii superioare cosminnn_a cosminnn_a Buna ziua! As dori sa stiu, daca ma puteti ajuta, daca eu sau viitorul angajator mai poate beneficia de ajutorul dat absolventilor. Sunt absolvent de ... (vezi toată discuția)
Subventie pentru absolventi andreea_popescu andreea_popescu daca am urmat cursurile unei facultati la id, un angajator poate beneficia de subventie pt. mine?Multumesc (vezi toată discuția)