avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... alocatia copilului, situatie complicata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

alocatia copilului, situatie complicata

buna ziua d.le sau d.na avocat.
situatia noastra este un pic complicata,si pentru asta am preferat sa formulez o noua intrebare,si pentru ca despre acest argument nu s-a mai vb din 2009.
fiica mea are 12 ani,locuieste in SPANIA in grija maei mele.
eu locuiesc in ITALIA.
tatal fetei locuieste in ROMANIA dar suntem divortati.
din tot ce am citit pe internet nu am reusit sa gasesc o situatie simila ca sa iau exemplu.
pana la varsta de 4 ani, fetita mea a stat in Romania si lua alocatia printr-un cont bancar pe care il deschisesem anumit pentru asta.
de la varsta de 4 ani am dus-o in Spania si am lasat alocatia sa se inmulteasca.
cand fetita avea aproape 8 ani, mama mea se duce in visita in Romania si isi aduce aminte de alocatie. se duce la banca si retrage toata alocatia(cu procura prin care dovedea ca este tutotul fetei in acel moment) ce era pe cont. si anume, alocatia s-a oprit in momentul inb care ea ar fi trebuit sa fie inscrisa la scoala.fatita a fost inscrisa la scoala in Spania de la sapte ani si pana astazi.in Spania nu ii dau nici un ban,chiar a spus mama mea ca are o adeverinta prin care se atesta ca fetita nu are nici un drept de acest fel in Spania.
ca ar putea sa ia ceva bani di urma,nu i-ar prinde rau,dar cel mai important ar fi si de acum inainte pentru ca mai sunt 6 ani pana la 18 ai iei si cu siguranta va studia si mai departe.
va rog frumos,aveti vreo idee de ceea ce pot face pentru ea,sunt banutii iei, si daca ar avea dreptul la alocatie de undeva,i-as face actele cu draga inima si daca este complicat.
DACA AS STII CE SA FAC SI UNDE SA MA DUC SI CE-MI TREBUIE.
va multumesc, si in asteptare va salut cu tot respectul
la revedere.
Cel mai recent răspuns: Georgeta Anghel (Rusu) , Avocat 22:48, 1 August 2011
Daca minora nu locuieste in tara nu are dreptul la alocatia de stat.
Aceasta reiese din prevederile legii 61/1993 actualizata:
Art. 1
(1) Se instituie alocatia de stat pentru copii ca forma de ocrotire a statului acordata tuturor copiilor, fara discriminare.
(2) Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii toti copiii in varsta de pana la 18 ani.
(3) Alocatia de stat pentru copii se acorda si tinerilor care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora.
(4) Tinerii prevazuti la alin. (3) care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical.

Art. 2
Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii si copiii cetatenilor straini si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti, in conditiile legii, in Romania, daca locuiesc impreuna cu parintii.
Art. 5
(1) Lunar, serviciile de stare civila ale consiliilor locale comunale, orasenesti, municipale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti comunica directiei de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare directii teritoriale, situatia privind copiii care au decedat.
(2) Pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3), inspectoratul scolar judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, denumit in continuare inspectorat scolar, transmite directiilor teritoriale pana la data de 1 octombrie a fiecarui an situatia centralizatoare privind elevii inscrisi in anul scolar. Situatia va cuprinde si elevii inscrisi in unitatile de invatamant private acreditate ori autorizate in conditiile legii.
(3) Pe parcursul anului scolar, inspectoratele scolare transmit lunar directiilor teritoriale situatia privind tinerii care au implinit varsta de 18 ani si care nu mai urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional organizate in conditiile legii.

(4) Pentru tinerii inscrisi in unitatile de invatamant din subordinea altor autoritati ale administratiei publice centrale de specialitate, aceste unitati de invatamant au obligatia de a transmite directiilor teritoriale situatiile prevazute la alin. (2) si (3).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie pentru copii peste 18 ani MrRadu MrRadu Implinesc incurand 18 ani si as vrea sa stiu ce acte sunt necesare pentru a primi alocatia in continuare. Mentionez ca sunt elev la liceu in clasa a 11-a ... (vezi toată discuția)
Pana la ce varsta primesc alocatia ? Irinabv Irinabv Buna ziua ! Am 18 ani (impliniti in 10 mai anul acesta) si sunt eleva (in toamna incep clasa a 12-a) si as dori sa stiu pana cand primesc alocatia ? Doar ... (vezi toată discuția)
Alocatie, dupa 18 ani! Laurr Laurr Buna ziua! Copilul meu , peste 2 luni v-a implini 18 ani,dar este in clasa x-a,poate primi alocatia pana la terminarea liceului? Care este procedura,ce acte ... (vezi toată discuția)