Daca minora nu locuieste in tara nu are dreptul la alocatia de stat.
Aceasta reiese din prevederile legii 61/1993 actualizata:
Art. 1
(1) Se instituie alocatia de stat pentru copii ca forma de ocrotire a statului acordata tuturor copiilor, fara discriminare.
(2) Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii toti copiii in varsta de pana la 18 ani.
(3) Alocatia de stat pentru copii se acorda si tinerilor care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora.
(4) Tinerii prevazuti la alin. (3) care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical.
Art. 2
Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii si copiii cetatenilor straini si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti, in conditiile legii, in Romania, daca locuiesc impreuna cu parintii.
Art. 5
(1) Lunar, serviciile de stare civila ale consiliilor locale comunale, orasenesti, municipale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti comunica directiei de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare directii teritoriale, situatia privind copiii care au decedat.
(2) Pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3), inspectoratul scolar judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, denumit in continuare inspectorat scolar, transmite directiilor teritoriale pana la data de 1 octombrie a fiecarui an situatia centralizatoare privind elevii inscrisi in anul scolar. Situatia va cuprinde si elevii inscrisi in unitatile de invatamant private acreditate ori autorizate in conditiile legii.
(3) Pe parcursul anului scolar, inspectoratele scolare transmit lunar directiilor teritoriale situatia privind tinerii care au implinit varsta de 18 ani si care nu mai urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional organizate in conditiile legii.
(4) Pentru tinerii inscrisi in unitatile de invatamant din subordinea altor autoritati ale administratiei publice centrale de specialitate, aceste unitati de invatamant au obligatia de a transmite directiilor teritoriale situatiile prevazute la alin. (2) si (3).