avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Lipsa in gestiune doar in acte
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Lipsa in gestiune doar in acte

In urma efectuarii inventarului a rezultat lipsa in inventar "X" lei. Gestionarul neaga ca ar fi luat banii. Actele( avize, retururi, fisa lunara cu soldul) sunt facute in dublu exemplar, unul e la birou, celalalt la gestionar. Intrebarea mea este: se poate modifica ceva in programul de gestiune in asa fel incat sa se creeze lipsa in gestiune fara ca gestionarul sa gaseasca vreo greseala in acte? Care ar fi aceasta metoda si cum se poate demonstra nevinovatia gestionarului in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 22:29, 2 August 2011
Nu exista si o evidenta pe fise de magazie? In care gestionarul sa fi operat toate intrarile si iesirile de materiale, conform documentelor? La sfarsitul fiecarei luni se confrunta fisele de magazie cu balanta analitica a gestiunii.
Gestionarul isi noteaza intr-un caiet ce vinde si bate pe casa de marcat( produse cu tva 24%), restul( cu tva 9%) nu se noteaza .El are avize de intrare a marfii, fise de retur a marfii si monetare.La sfarsitul lunii primeste o fisa lunara ( presupun ca aceasta e balanta analitica),pe care sunt trecute toate avizele, retururile, totalul vanzarilor si soldul rezultat. Teoretic acest sold trebuie sa fie egal cu stocul de marfa din gestiune.Practic undeva e o eroare pe care gestionarul nu o depisteaza: si anume acea lipsa care apare in gestiune, fara ca el sa fi luat banii.
Sa-mi fie iertata afirmatia pe care o fac, dar evidenta pe caiet se tine doar la "buticul din coltul strazii", stimata @Rozalia78. Daca nu exista o evidenta scriptica tinuta si de getsionar este mai greu de identificat lipsa in gestiune. Ar trebui verificate toate intrarile , toate iesirile de marfa de la ultimul inventar si vazut daca nu cumva s-a inregistrat gresit in calculator vreun document. Sau poate fi vina gestionarului, in sensul ca a eliberat mai multa marfa din neatentie, sau nu a receptionat corect marfa intrata in gestiune.
Multumesc pentru lamuriri. Va doresc o seara placuta.
Nu aveti pentru ce, imi pare rau pentru gestionarul respectiv. Sa incerce sa verifice ceea ce am scris eu mai sus. Se poate ca datele sa fie introduse gresit in calculator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglare conturi denisa2011 denisa2011 buna ziua, daca stiu soldul la 371 pot face note contabile de reglare pt 378 si 4428, imi strica ceva in balanta, se modifica ceva ce nu ar trebui? va ... (vezi toată discuția)
Incarcare in gestiune danielamihai10 danielamihai10 Va rog sa ma ajutati sa trec peste acest impas ,am in fata documentele contabile de la o cantina sportiva ,vinde si la liber si la sportivii clubului fara ... (vezi toată discuția)
Reglare raport de gestiune corina-b corina-b am preluat o firma si am ceva probleme. Inventarul nu bate cu raportul de gestiune si nici cu balanta...am trei valori diferite...am verificat rapoartele de ... (vezi toată discuția)