avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1900 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Asigurare de sanatate dupa o perioada neasigurata
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Asigurare de sanatate dupa o perioada neasigurata

Sotul meu nu a fost angajat (deci a fost neasigurat) in perioada dintre terminarea facultatii si angajarea curenta (la firma noastra). Este asigurat incepand cu momentul angajarii?

Sau e nevoie sa plateasca retroactiv asigurarea de sanatate pe perioada in care nu a fost asigurat? (precizez ca nu a beneficiat de servicii medicale in perioada neasigurata).

Daca e nevoie de plata retroactiva, care este cea mai avantajoasa solutie pentru noi? Il pot inregistra retroactiv ca si coasigurat al meu?

Daca da, atunci poate fi coasigurat doar dupa data casatoriei sau se poate si inainte?
Cel mai recent răspuns: Andreea_81 , utilizator 14:18, 2 August 2011
Doamna,
faptul ca sotul dvs. nu a fost angajat nu inseamna, din punctul de vedere al legii, ca nu a obtinut venituri pentru care ar fi avut obligatia sa plateasca asigurarea de sanatate. Dvs. stiti care este situatia si citind textul legii, veti vedea daca sotul se incadreaza la lit.a ori b. Iar in functie de asta, va dobandi dreptul la asistenta medicala de la data angajarii ori va trebui si sa achite datorii "din spate"

In orice caz, va sfatuiesc calduros sa nu intocmiti acte antedatate pentru a demonstra o situatie juridica care nu exista si sa dati in alte necazuri.


Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii

Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat:

a) să achite contribuţia legală lunară pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale, calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere;

b) să achite pe întreaga perioadă a termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale contribuţia legală lunară calculată asupra veniturilor impozabile realizate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii de plată prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă au realizat venituri impozabile pe toată această perioadă;

c) să achite atât contribuţia legală lunară şi obligaţiile fiscale accesorii prevăzute la lit. b) pentru perioada în care au realizat venituri impozabile, cât şi contribuţia legală lunară, precum şi majorările de întârziere prevăzute la lit. a) sau, după caz, obligaţiile fiscale accesorii, pentru perioada în care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioadă mai mare de 6 luni. Această prevedere se aplică situaţiilor în care în cadrul termenelor de prescripţie fiscală există atât perioade în care s-au realizat venituri impozabile, cât şi perioade în care nu s-au realizat astfel de venituri. În cazul în care perioada în care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mică de 6 luni, se achită contribuţia legală lunară proporţional cu perioada respectivă, inclusiv majorările de întârziere şi obligaţiile fiscale accesorii, după caz.

(8) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (7) termenele de prescripţie privind obligaţiile fiscale se calculează începând cu data primei solicitări de acordare a serviciilor medicale, la notificarea caselor de asigurări de sănătate sau la solicitarea persoanelor în vederea dobândirii calităţii de asigurat, dupa caz.

Contributia se calculeaza asupra:

a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, precum şi orice alte venituri realizate din desfăşurarea unei activităţi dependente;

b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;

c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);

d) indemnizaţiilor de şomaj;

e) *** Abrogată prin O.U.G. nr. 107/2010 de la data de 1 ianuarie 2011

f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - d), alin. (21) şi (22) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

(22)*) Pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei datorează contribuţia lunară pentru asigurările sociale de sănătate calculată potrivit prevederilor art. 259 alin. (2).


(3)*) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - d), alin. (21) şi (22) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.

Multumesc pentru raspuns.
Nici nu mi-a trecut prin cap sa intocmesc acte antedatate si nici sa declar o situatie neexistenta. Ma intrebam doar daca e posibil sa declar acum la CAS situatia reala care a existat in trecut (adica cea ca nu a realizat in trecut niciun fel de venituri, singurul venit fiind salariul meu) sau vor exista probleme din cauza faptului ca as fi fost obligata sa-l inregistrez ca si coasigurat dupa casatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass MariaDr MariaDr Ce pasi trebuie sa urmeze o persoana neasigurata in sistemul public din Romania pentru a deveni asigurat,care ar fi suma si cum se plateste( integral, ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate aidav aidav Buna ziua, Daca nu lucrez si doresc sa imi platesc din mana contributia la asigurarile de sanatate , cat as plati lunar? Nu mai lucrez de 3 ani si in acest ... (vezi toată discuția)
Contributiile de sanatate la avocati Eos Eos In ceea ce priveste OUG 82/2010, aceasta priveste doar somajul si pensiile din cate am inteles eu, iar in cazul avocatilor somajul nu se plateste. Intrebarea ... (vezi toată discuția)