avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Hotarari in litigii de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Hotarari in litigii de munca

Avand in vedere prevederile art. 200 si 214 din Legea nr. 62/2011 privind Dialogul Social, in raport cu art. 278 Cod Procedura Civila si art. 274 Codul muncii republicat mai sunt executorii hotararile pronuntate la fond in litigii de munca?
Cele doua articole din Legea nr. 62/2011 precizeaza ca hotararile date la fond, de tribunal, in cazul judecarii unei cereri de suspendare a grevei sau in conflictele individuale de munca, sunt definitive si atat! In atare situatie consider ca avem o lege speciala al care excede dreptului comun (cele doua coduri) si in consecinta astfel de hotarari nu mai sunt executorii.
Daca gresesc sa mai contrazica cineva!
Intrebarea mea este care mai sunt posibilele conflicte de munca care judecate in fond sunt solutionate prin hotari definitive si executorii???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:04, 2 August 2011
Intr-adevar, este o problema. Eu ma gandesc asa:
- daca legea 40 /2011 care a modificat legea 53/2003 (codul muncii) a fost publicata la 31 martie 2011
- si daca legea 62/2011 a dialogului social a fost publicata in 10 mai 2011
- chiar daca Codul Muncii a fost republicat in 18 mai 2011
rezulta, dupa logica mea, ca prevaleaza prevederile legii 62/2011, singura care reglemeneaza conflicte de munca (168/1999 fiind abrogata, la fel si 130/1996) si la prevederile careia trebuie sa ne raportam.
Un alt argument al prevalentei Legii 62/2011 il constituie dupa mine faptul ca legea 40/2011 abroga doar cate un articol din legea 168 si 130, pe cand Legea 62 le-a abrogat in totalitate.

Pentru ca toate legile indicate mai sus fac trimitere la Codul de procedura civila, nu ne mai putem raporta dpdv al conflictelor de munca la pct.8 din art.278, ci doar la 1 (plata salariilor si a altor drepturi izvorate din raporturile de munca).Deci, pentru celelalte hotarari care nu intra sub umbrela pct.1 din 278, se vor aplica prevederile art.374 alin 2 cod pr civ., ele nemaifiind executorii. Parerea mea.
eu as merge putin mai departe si as spune ca prevederile art. 278 pct. 1 din Codul de procedura Civila se aplica doar cu privire la plata sumelor cuvenite somerilor, intrucat art. 214 din Legea nr. 62/2011 este o prevedere speciala in raport cu dreptul comun Codul de Procedura Civila.
Art.278 alin.1 C.proc.civ. se aplica pentru plata salariilor sau a altor drepturi izvorate din raporturile juridice de munca, precum si a sumelor cuvenite, potrivit legii, somerilor.
Nu vad unde acest articol a fost modificat astfel incat sa fie aplicabil numai sumelor cuvenite somerilor, potrivit legii.
"Specialia generalibus derogant"
Daca Legea nr. 62/2011 este o lege speciala atunci care mai este rostul prevederilor art. 214 din legea de mai sus? Articolul consacra faptul ca hotararile instantelor de fond care solutioneaza conflictele individuale de munca sunt definitive fara amai specifica, ca in Codul Muncii, ca sunt executorii de drept.
Cred ca totusi prevederile art. 278 al. 1 sunt aplicabile pentru astfel de hotarari in lipsa unei specificari exprese ca sa consacre faptul ca aceste solutii nu sunt executorii. Era doar o supozitie nascuta din aplicare practica a legii cu care ma confrunt. mai degraba consider ca e o scapare a celor ce au redactat legea de mai sus care mai contine si alte inadvertente.
Eu l-am sesizat inca de la dezbaterea publica a acelei legi si tot nu au luat in considerare ... parerea mea este ca sunt aplicabile , chiar daca invocam principiile de drept ca ”specialul deroga de la general” .. Legea nr.62/2011 referitor la ce abroga nici macar nu are in continutul ei sintama ” se abroga orice alte dispozitii contrare” , iar art.216 din lege face trimitere la C.proc.civ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia instantei de fond prin care se dispune reintegrarea salariatului ... Florin xtx Florin xtx Decizia instantei de fond prin care se dispune reintegrarea salariatului pe postul deținut anterior cu drepturile la zi, este obligatorie de pus în aplicare ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacata decizia in cazul unui conflict de munca? Radu Palu Radu Palu Buna ziua! Am citit undeva (din pacate nu mai stiu unde) ca se judeca odata conflictele de munca si decizia emisa de tribunal este definitiva, neputand fi ... (vezi toată discuția)
Cum poti recupera o suma de bani de la un salariat ? cristiannegru cristiannegru cum poti recupera o suma de bani de la un salariat ? - salariatul a castigat la fond un proces impotriva angajatorului. - angajatorul a facut recurs, l-a ... (vezi toată discuția)