Buna ziua,
Pe un titlul de Proprietate,emis in baza legii 18/91,figureaza tatal si cei trei copii ai sai (2 frati si o sora).
Insa,tatal,era decedat din 1983.
Nu stiu cum a ajuns sa figureze in acest TP.,dar terenurile fusese ale acestuia.
Acum,sunt decedati si 2 dintre cei 3 copii care figureaza pe TP.
Dupa 1983,s-a dezbatut succesiunea dupa parinti (tatal ce figureaza in acest TP si sotia) si s-a emis un certificat de mostenitor pentru cei 3 copii (care figureaza in TP).Pe certificatul de mostenitor,NU apar terenurile din acest TP.
Nu s-a facut iesirea din indiviziune asupra terenurilor inscrise in acest TP.
Momentan,asa cum am mentionat,dintre toti cei 4 care sunt inscrisi pe acest TP (tatal cu cei 3 copii),mai este in viata un singur copil (care are la randul sau 5 copii).
Un alt frate (trecut in TP) este decedat din 2007 (dar are 2 copii).
Sora (trecuta in TP) a decedat si ea recent (dar nu are urmasi de niciun fel).
In aceasta situatie,cum se poate fructifica terenurile din acest TP ?
Cum trebuie procedat ? Concret,va rog.
Va multumesc.
Din cate inteleg eu Titlul de proprietate a fost emis pe numele fiilor si deci nu puteau aparea in patrimoniul mostenirii parintilor. Copii fiind coproprietari pe respectivele loturi.
Copii fiecaruia dintre frati vor mostenii partile detinute de parinti. Partea sorei va fi mostenit fratele supravietuitor si descendentii celorlalti frati.
NU ! In acest TP,figureaza tatal si copiii. Deci,tatal si cei 3 copii ce i-a avut.
Terenurile din TP,au fost ale tatalui,care era decedat dinainte de aparitia legii 18/91.
Va rog,concret,ce se poate face ?
Domnule, din cate am inteles , de la inceput s-a facut o eroare de catre Comisia locala de fond funciar atunci cand a emis titlul de proprietate pentru ca tatal decedat din 1983 nu avea de ce sa fie enumerat ca beneficiar al titlului. In mod corect, beneficiarii ar fi trebuit sa fie cei trei copii (cei doi frati si sora).
Din pacate, rectificarea certificatului se poate face printr-o actiune in instanta, la judecatoria competenta. In acest moment, fratele in viata si mostenitorii celorlalti sunt in drept sa intenteze actiunea.
Este evident ca pe certificatul de mostenior emis dupa dezbaterea succesiunii nu apare si terenul, pentru ca terenul v-a fost dat dupa 1991, iar succesiunea ati facut-o pana in 1991.
Dupa ce obtineti rectificarea titlului de proprietate, toti descendentii va prezentati la un notar pentru obtinerea unui certificat suplimentar de mostenitor la succesiunea tatalui, in care vor fi trecute si terenurile din titlul de proprietate.
Atentie; pentru ca intre timp a mai murit un frate si o sora, va trebui cu un drum dezbatuta si succesiunea acestora.
1. Am inteles,pana la obtinerea certificatului suplimentar.
Dar,succesiunea fratelui decedat si sorei decedate,are legatura cu acest TP ?
In ce consta legatura ?
2. Actiunea in instanta,pe ce motivare in drept trebuie facuta ? Care este legislatia aplicabila ?
Ce taxe se percep la o astfel de actiune ?
3. Inca o constatare: In acelasi TP, s-a mai facut o greseala :
- La unul dintre terenuri,s-a mentionat ca vecin,la sud,un drum comunal, insa in realitate nu este asa,acolo fiind restul proprietatii fratelui in viata.
Din ceea ce s-a mentionat in TP,reiese ca terenul respectiv este dintr-un drum in altul,ceea ce ar reprezenta ca proprietatea fratelui in viata ar fi inclusa in terenul acela,dar in realitate nu este asa,ci terenul in cauza,la sud,se termina la gardul proprietatii fratelui in viata.
Aceasta eroare,se poate remedia in cadrul aceleiasi actiuni in instanta,sau trebuie alta actiune pentru indreptare de eroare materiala ?
In masura in care pe fata titlului de proprietate, cei 3 copii sunt inscrisi la rubrica "cetateanul....", iar tatal figureaza inscris la rubrica "mostenitor al defunctului .....", titlul este emis corect, validarea dreptului de proprietate facandu-se conform Anexei 3 la legea 18/1991 (se mentioneaza atat persoanele care au formulat cererea de reconstituire in baza legii 18/1991 - copiii, cat si persoana care a intrat cu terenul in CAP - tatal, chiar daca aceasta era decedata la 01.01.1990) Pe titlul de proprietate astfel emis sunt mentionati copiii, in calitate de mostenitori ai defunctului X.
Daca aceasta este situatia, trebuie dezbatute succesiunile de pe urma celor 2 frati decedati, iar mostenitorii lor, impreuna cau al 3-lea frate care este in viata, vor merge la notar si vor face iesirea din indiviziune (isi vor imparti terenurile mentionate pe titlul de proprietate). Apoi, fiecare va face ce doreste cu partea sa.
Cat despre modificarea vecinilor mentionati in TP, in masura in care terenul nu a intrat in circuitul civil (adica nu s-a vandut, donat nimic din el), corectarea se poate face si pe cale administrativa, prin comisia locala si judeteana de fond funciar. Daca macar unul din terenurile mentionate pe verso-ul TP a intrat in circuitul civil, corectarea o poate face doar instanta de judecata.