Ce se poate face in cazul cand un salariat este concediat,cu drept de somaj,dar angajatorul nu si-a platit contributiile la somaj si sanatate pana in momentul semnarii notei de lichidare?
faceti-va dosarul de somaj (cu sau fara acea adeverinta a stagiului de cotizare la somaj emisa de angajator), obtineti o respingere a dosarului de catre somaj (insistati sa va inregistreze dosarul chiar fara acea "adeverinta") si actionati in instanta fostul angajator.
E posibil ca cei de la somaj, in virtutea atributiilor lor, sa aplice o amenda angajatorului daca nu elibereaza acea adeverinta.
Dati in judecata ANOFM, adevaratul vinovat. Statul este obligat sa va aorde protectia sociala la care aveti dreptul. Dv. nu aveti aobligatii directe (indirect acceptati retinerea pe stat de catre angajator), agentiile judetene sub patronajul ANOFM si angajatorii au obligatii in ceea ce priveste plata contributiilor la bugetul de somaj, modul de plata, sanctiunile aplicate in caz de neplata mergand pana la executarea silita.
Legea 76/2002:
Art. 26. - Angajatorii au obligaţia de a plăti lunar o contribuţie la bugetul asigurărilor pentru şomaj, a cărei cotă se aplică asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj, conform art. 27 alin. (1).
Art. 27. - (1) Angajatorii au obligaţia de a reţine şi de a vira lunar contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj, a cărei cotă se aplică asupra bazei lunare de calcul, reprezentată de venitul brut realizat lunar, în situaţia persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevăzute la art. 19.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică pe perioada în care raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevăzute la art. 19, sunt suspendate potrivit legii, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile.
Art. 31. - (1) Termenul de depunere a declaraţiei lunare privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj constituie şi termen de plată.
(2) În caz de neplată a contribuţiilor datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, se aplică reglementările legale privind executarea creanţelor bugetare.
Art. 32. - (1) În cazul neachitării contribuţiilor pentru constituirea bugetului asigurărilor pentru şomaj, a majorărilor de întârziere şi a penalităţilor, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va proceda la aplicarea măsurilor de executare silită prevăzute de lege.
(2) Recuperarea debitelor din contribuţii şi majorări se poate face şi prin compensarea cu active imobile din patrimoniul debitorilor, evaluate de instituţii autorizate în condiţiile legii, cu condiţia ca acestea să fie necesare funcţionării Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi să fie prevăzute în programul de investiţii.
Legea nu prevede ca dv. veti fi lipsit de protectia sociala adecvata daca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile. AJOFM are un astfel de comportament crezant ca salariatii afectati vor face presiuni la angajator si astfel vor incasa si ei restantele fara mare efort.
Art.5 V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj.
Trebuie citit atent "s-a datorat" nu scrie "s-a platit".
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã s-a modificat prin OUG 17/2011 si acum spune ca stagiul de cotizare la somaj este constituit din perioadele in care s-au datorat contributiile de asigurari pentru somaj, nu acelera in care s-au platit acestea: Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...
2. Asadar puteti primi indemnizatie de somaj chiar daca angajatorul nu a platit contributiile le somaj ci numai le-a datorat.
3. De aceea eu nu mai inteleg de ce mai este nevoie de adeverinta Anexa 26 in care se trece OP cu care s-a virat lunar contributia la somaj.