avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal

Buna seara
In data de 11 iulie am revenit din CCC la lucru,dupa 4 zile am luat concediu de risc maternal
Intrebarea mea ar fi dupa ce sume se calculeaza acest concediu,eu fiind in CCC nu am la societate nici un venit.
Ei au spus ca se ia in calcul salarul minim brut pe economie.Mentionez ca salariul meu de incadrare este de 1600 roni,deci ar iesi cu totul alta suma.
Cineva mi-a zis ca se ia in calcul indemnizatia de crestere copil pana la 2 ani.
Deci sunt total nedumerita,as dori sa ma ajutati cu un raspuns corect
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:51, 3 August 2011
ORDONANTA DE URGENTA nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

Art. 2
(1)Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, în conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:
a)concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente în afara muncii;
b)concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea îmbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c)concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d)concedii medicale si indemnizatii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e)concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.

Art. 8
(1)Stagiul de cotizare în sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a)pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj;

(3)Se asimileaza stagiului de cotizare în sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele în care asiguratul:
a)a beneficiat de pensie de invaliditate;
b)a urmat cursurile de zi ale învatamântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.
c)a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pâna la 3 ani, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 10
(1)Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pâna la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
(2)În situatia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizatiilor se utilizeaza perioadele asimilate stagiului de cotizare prevazute la art. 8 alin. (2) si (3), veniturile care se iau în considerare sunt:
a)indemnizatiile de asigurari sociale de care au beneficiat asiguratii, prevazute la art. 8 alin. (2);
b)salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (3) lit. a) si b);
c)indemnizatia lunara pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pâna la 3 ani, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsa între 3 si 7 ani, potrivit Legii nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (3) lit. c).

Art. 17
(1)Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10.


Ultima modificare: Marți, 2 August 2011
Gabriela CHIRAZOF, Avocat
Multumesc frumos
Deci la mine se va calcula 75% din ultimele 6 luni de indeminzatie primita,fara cei 200 roni primit de copil?
Alocatia de stat pentru copil (200 lei) nu face parte din indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare concediu medical dupa incetarea concediului crestere si ingrijire copil pana la 2 ani marianabacescu marianabacescu Acordare concediu medical pentru sarcina si lauzie dupa incetarea concediului crestere si ingrijire copil pana la 2 ani. Care este stagiul de cotizare in cazul ... (vezi toată discuția)
Concediu medical tampau gabriela tampau gabriela Din data de 01.05.2012 pana pe 10.08.2012 am avut la o salariata concediu medical cod 15(risc maternal) . Din data de 11.08.2012 i s-a dat concediu medical ... (vezi toată discuția)
Concedii medicale dupa ccc cristinalauraconst cristinalauraconst buna seara, sunt in situatia ca in ianuarie 2012 sa ma intorc la munca din CIC dupa cei 2 ani de stat cu copilul. Intentionez sa mai raman insarcinata, si din ... (vezi toată discuția)