avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu am pauza de masa !!!???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu am pauza de masa !!!???

Buna ziua,

De curand m-am angajat la o firma, unde toti salariatii au pauza de masa, mai putin eu, pe motiv ca trebuie sa rapsund la telefon si nu are cine sa ma inlocuiasca.
Adica, lucrez de la 9 la 18 si stau si dupa program. Nu pot lucra fara pauza pentru ca ma simt discriminata si am nevoie d epauza.
Am vorbit cu persoana de la HR macar pentru 30 de minute, dar nu s-a decis nimic, iar eu ma simt foarte rau la servici...

Ce ma sfatuiti sa fac?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:58, 3 August 2011
Evident ca aveti dreptul legal la o pauza de masa, de minim 30 de minute. Solicitati-va in scris, cu adresa inregistrata la registratura societatii, in atentia dep.resurse umane, acest drept. Pe perioada pauzei de masa, la "casele mari" intra un robot telefonic care informeaza si indruma solicitantii. Or, instalarea unui robot telefonic nu poate fi facuta, cereti preluarea centralei telefonice (devierea apelurilor) pe perioada pauzei dvs. de altcineva. Astea v-ar fi drepturile. Pe de alta parte, ce pot sa va sfatuiesc? E evident ca daca intrati in conflict deschis cu patronul, viitor mare , luminos mult timp nu veti mai avea. Depinde cat de mult va doriti sa ramaneti acolo si cat sunteti de bataioasa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Dupa cum inteleg din ultima dumneavoastra fraza, inseamna ca trebuie sa stam "cuminti",(sa nu intram in conflict cu patronul) sa ignoram faptul ca ne sunt incalcate drepturile sau ca suntem discriminati si sa fim eventual recunoscatori pentru faptul ca avem deosebitul privilegiu sa fim angajatii acestui "patron".
Sincer, cu asa o mentalitate si fara a ne cunoaste si cere drepturile ca angajati si ca oameni in primul rand, nu este de mirare ca acest comportament lipsit de etica si de respect din partea anumitor angajatori treneaza si chiar se amplifica.
Eu zic ca inainte de a inghitii nedreptatile sa ne gandim mai bine daca merita sa fim lipsiti de demnitate si de orice urma de self respect...

Pai normal ca nu vreau sa imi pierd locul de munca. Nu pot sa fac nimic legal, fara a-mi pierde locul de munca? Ei nu au voie sa ma dea afara pentru ca imi cer dreptul la pauza de masa, sau mai bine zis imi cer macar jumatate din dreptul de 1 ora!!!

Chiar nu situ ce sa fac ina ceasta situatie, ma simt foarte discriminata sau mai bine zis ca un sclav pe plantatie.

:(((
Nu exista reglementata durata pauzei de munca ... nu stu de unde s-a venit cu ideea ca este un drept legal acordarea unei pauze de 30 de minute. Codul Muncii prevede in art. 134:
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

Asadar,exista posibilitate inserarii în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern a unei clauze în sensul includerii sau neincluderii pauzelor de masă in programul de munca.
Domnule/Doamna freeelis,
Dupa parerea mea, raspunsul la intrebarea dvs. ("nu stiu de unde s-a venit cu ideea ca este un drept legal acordarea unei pauze de masa de 30 de minute") vi l-ati dat singur. Ati invocat corect act.134 din Codul Muncii. Acest articol acorda dreptul la pauza de masa; conditiile insa in care va fi exercitat sunt stabilite de contractul colectiv aplicabil sau de regulamentul intern.
Domnisoara care a postat nemultumirea ei a afirmat clar ca "toti ceilalti salariati au pauza de masa". Deci angajatorul a recunoscut acest drept salariatilor sai si a si stabilit conditiile in care acestia sa le exercite.
Nu cunosc domeniul de activitate al societatii la care lucreaza domnisoara ca sa pot spune daca exista un contract colectiv de munca de ramura aplicabil, ori daca au contract colectiv la nivel de unitate, deci daca aceste conditii au fost stabilite prin CCM sau doar prin regulamentul intern. Cert este ca au fost reglementate.
Cert este si faptul ca dreptul este acordat tuturor celorlati, asa cum e normal, dar nu si domnisoarei, din motivele aratate.
Raspunzand si utilizatoarei Magdalena, trebuie sa fiti de acord ca doar persoana in cauza e in masura sa decida cat de lipsita de demnitate ori self respect sa fie ca sa-si pastreze locul de munca. Viata este un sir de compromisuri, dupa parerea mea. Asa cum i-am zis, dreptate are, au avut si rasculatii de la Bobalna si 1907. Rezultatul il cunoastem. Cum va proceda, este strict decizia sa. Eu, una, nu pot decat sa-mi pastrez recomandarile din primul post.

Alte discuții în legătură

Pauza de masa Adriana68 Adriana68 Lucrez la o firma de 5 ani. Prima data, cand ni s-au dat bonuri de masa, patronul a hotarat ca pauza de masa sa fie 1 ora, avand in vedere faptul ca ne ... (vezi toată discuția)
Program de lucru de 8h si 30min beczukdavid beczukdavid Cat de legala este scoaterea din cele 8 ore a pauzei de masa? Motivatia fiind ca patronul plateste pentru 8 ore de munca nu pentru 7h si 30 de minute. (vezi toată discuția)
Obligativitate pauzâ masă Cati Tudi Cati Tudi Bună ziua, Sunt angajată de aprilie 2017 cu program de lucru de 8 ore pe zi. Astăzi am fost informată că trebuie să stau 8 ore și 30 min pentru că ... (vezi toată discuția)