avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata cartii de munca din afara tarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata cartii de munca din afara tarii

Buna ziua tuturor,

As dori sa stiu daca si cum se poate face plata carti de munca din o alta tara. Sunt plecat in Spania si doresc sa-mi platesc cartea de munca din Romania. Din cate am inteles e nevoie de buletin, copia unei adeverinte de la ultimul loc de munca si un dosar cu sina. As dori sa stiu ce suma trebuie sa platesc pentru ce salar si daca e necesar sa ma prezint periodic personal in tara pentru o avizare sau orice astfel de procedeu.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: MihaiSF , utilizator 11:26, 3 August 2011
Va referiti probabil la plata contributiei la fondul de pensii ("sa mearga vechimea" cum spun unii).
Pentru aceasta trebuie sa faceti contract cu casa judeteana/sector de pensii si platiti lunar suma de 222 lei. Puteti opta pentru o contributie mai mare. Plata sumei o poate face si alt a persoana daca are o copie a CI sau a contractului.
Da, la contributia la fondul de pensii ma refeream. Pentru contract e nevoie de prezenta mea sau pot trimite pe altcineva, ma gandesc ca trebuie sa existe un formular ce trebuie completat, acesta l-as putea completa eu in afara tarii si sa-l trimit inapoi? Suma de 222 lei reprezinta cotizatia pentru un salar minim pe economie sau mai mult? Sau cat ar fi valoarea pensiei?
Va multumesc inca o data.
Este contributia minima prevazuta de lege la art.36.
Daca are documentul de identitate al dv. ar putea inceraca alta persoana sa incheie contract desi normal trebuie sa fiti personal sau sa dati procura pentru reprezentare.
Cel mai bine sa mearga la casa de pensii sa ceara lamuriri.
Multumesc foarte mult pentru lamuriri. Va urez toate cele bune si sanatate.
Numai bine!
Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau sa-si mareasca punctul de pensie.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 708 lei, iar nivelul maxim de 10.110 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 708 lei veti plati 222 lei lunar.

Alte discuții în legătură

Contract de asigurare sociala sas nico sas nico Buna sunt nico si as avea o intrebare si vas fi recunoscatoare daca mati ajuta. Eu de curand miam terminat scoala si nu imi gasesc nimic de lucru :(( as dori ... (vezi toată discuția)
Contributie pensie mihaela donea mihaela donea daca nu am venituri salariale pot sa imi platesc la pesii contributia pe o perioada de 3-4 ani, in asa fel incat sa imi pot acoperi cei 30 de ani minimi de ... (vezi toată discuția)
Vechime munca ContSters211210 ContSters211210 nu lucrez din 2009 si vreau sa imi mearga vechimea, cat trebuie sa platesc pe luna si unde pt a merge vechimea? se poate plati si din urma ? (vezi toată discuția)