avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatia de stat pentru copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatia de stat pentru copil

am nascut fetita pe 13 februarie 2011.am depus actele pentru alocatia de stat in luna martie .incepand cu ce luna are dreptul fetita la alocatie?? eu,in prezent beneficiez de somaj, sunt divortata si am 2 fetite ( cea mare are 10 ani si cea mica 5 luni si jumatate) . veniturile mele sunt doar somajul si alocatia fetitelor . fostul sot nu plateste pensie alimentara , locuieste in alta tara si nu stiu cum as putea sa-l fac sa plateasca. ce drepturi banesti as mai putea obtine de la stat in aceasta situatie??? stiam ca la un moment dat se mai acordau niste suplimente....sau alocatii monoparentale...nu stiu exact cum se numesc...as dori sa beneficiez si eu de ele daca ma incadrez...
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:45, 4 August 2011
1. Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata 2009, spune:
Art.6
...
(4) Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.
(5) In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

2. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = pre si postnatal = sarcina si lauzie) incepand cu luna a 7-a de sarcina si de concediu pentru cresterea copilului (CCC) pana la 2 ani (si indemnizatia aferenta).
3. Certificatele medicale pentru concediu de maternitate le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
4. Cererea pentru CCC pana la 2 ani o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti.
5. Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea acestor concedii (se prelungeste astfel perioada de somaj indemnizat).
6. Pentru celelalte probleme legate de pensia de intretinere consultati un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre ccc simonabaciu simonabaciu sunt in somaj,a treia luna,si sunt insarcinata in luna a sasea si am inteles ca daca in somaj fiind beneficiez de ccc.acum intrebarea mea e: daca imi iau ... (vezi toată discuția)
Care sunt conditiile pentru a beneficia de concediul de crestere a copilului? ancuta1 ancuta1 Buna ziua! Sunt insarcinata in 5 luni si in iulie am terminat facutatea, pe 1 august m-am inregistrat la somaj si urmeaza ca de la data 1 octombrie sa-mi ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil, gemeni lorenadinca lorenadinca Daca se intelege, va rog sa imi raspundeti. In ultimele 15 luni de zile am lucrat cu contract de munca de 8 ore, cu salariul brut de 800lei, anterior, la un ... (vezi toată discuția)