Care este modalitatea prevazute de lege pentru recuperarea unei creante stabilite printr-un titlu executoriu de la o societate comerciala aflata in procedura concordatului preventiv prevazuta de Legea 381/2009? Conform art. 30 din Legea 381/2009, orice creditor care obtine un titlu executoriu asupra debitorului in cursul procedurii poate sa isi recupereze creanta prin orice alte modalitati prevazute de lege sau poate formula cerere de aderare la concordat.
Nu sunt familiarizat cu legea si procedura concordatului preventiv, insa la o lectura fugara a dispozitiilor legii am observat urmatoarele :
- se face distinctia intre concordatul omologat de judecatorul sindic si concordatul neomologat.
- in cazul concordatului omologat se suspenda toate procedurile de executare silita (art.28 alin.3) si nu poate fi deschisa procedura insolventei (art.29).
- per a contrario, in cazul concordatului neomologat, creditorii nesemnatari pot recurge la executarea silita a debitorului sau pot solicita deschiderea procedurii insolventei.
- creditorii semnatari nu pot recurge nici la executarea silita si nici la deschiderea procedurii insolventei, art.27 din lege stabilind ca de la data comunicării hotărârii de constatare a concordatului preventiv se suspendă de drept urmăririle individuale ale creditorilor semnatari asupra debitorului.
Concluzia mea este ca modalitatile de recuperare a creantei, la care se refera art.30 sunt executarea silita si procedura insolventei, cu deosebirile aratate mai sus.