avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Demersuri necesare vanzare-cumparare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Demersuri necesare vanzare-cumparare apartament

Buna, apelez la bunavointa dvs cu urmatoarea problema: vreau sa stiu toti pasii necesari cumpararii unui apartament. Eu fiind cumparatorul, ce acte trebui sa-i cer vanzatorului, unde si cand platesc banii, cine plateste impozitul tranzactiei, valabilitatea extrasului de carte funciara, detalii despre necesitatea unui precontract si cat de sigur e s.a.m.d. Fiind pt prima data in postura cumpararii unui apartament, incerc sa obtin cat mai multe detalii si sfaturi cu privire la potentiale probleme care pot aparea sau cautiunile pe care le prevede o astfel de tranzactie. Multumiri anticipate !
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2011
BloodyRoots, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 17:58, 5 August 2011
Inainte de a "bate palma" cu vanzatorul, este bine sa solicitati acestuia prezentarea unui extras de carte funciara recent, pentru a vedea starea juridica a imobilului (in special daca sunt interdictii, grevari, sarcini etc.)
In momentul in care va adresati notarului pentru perfectarea actului, trebuie sa stiti ca extrasul de carte funciara autentic este valabil 5 zile de la data emiterii.
Vanzatorul va prezenta notarului certificatul de atestare fiscal si certificatul energetic al imobilului (in cazul in care asa v-ati inteles), in sarcina Dvs. fiind plata pretului (una din variante este plata in fata notarului), a cheltuielilor cu cadastrul si a onorariului notarului.
din moment ce verificati la cf are cadastru! nu se poate intabula fara cadastru!

Notarul face toate verificarile prealabile incheierii contractului. Va cere contractul de vanzare cumparare prin care vanzatorul l a dobandit, in el este trecut dobandirea, daca este ceva in neregula notarul va verifica, de asemenea in vederea autentificarii se cere extras de autentificare pt a se vedea daca imobilul este grevat de sarcini, - ipoteca, privilegii, dezmembraminte ale dr de proprietate, certificatul fiscal pt a se vedea ca sunt achitate la zi impozitele, adeverinta de la asociatia de proprietari ca platile sunt la zi, este obligatorie, ultima factura ENEL, certificat energetic daca are vanzatorul, daca nu va puteti intelege sa cumparati si fara certificat energetic, declaratia dvs in acest sesn fiind consemnata in contract.
Dvs trebuie sa platiti pretul stipulat in contract, puteti plati la notar, prin transfer bancar si onorariul notarului. Vanzatorul va plati impozit pe tranzactie, in functie de data dobandirii apartamentului si de suma la care a fost evaluat conform expertizei imobiliare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament fara probleme ulterioare starcopit starcopit Buna ziua! As dori sa achizitionez un apartament/ garsoniera in Buc. intr-un viitor previzibil. As dori sa aflu legat de acest fapt cum sa ma asigur eu, ... (vezi toată discuția)
Urgent!! - cumparare imobil cu procura dana 50 dana 50 Buna ziua as avea si eu nevoie de niste informatii,problema mea este urmatoare:-doresc sa cumpar o casa intr-un sat(la tara) eu momentan nu ma aflu in Romania ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare imobil oroian-rodica oroian-rodica Buna seara, As dori sa stiu care sunt documentele necesare pentru incheierea unui contract de vanzare cumparare a unui imobil, si care sunt taxele pe care le ... (vezi toată discuția)