Buna ziua!
Ma numesc Veronica si va rog sa ma ajutati cu un raspus.
Am terminat scl.postliceala in iunie 2010.Nu am gasit imediat loc de munca si din aceasta cauza mi-am depus actele de somaj fiind incadrata ca si proaspat absolvent.Am beneficiat de somaj doar o luna de zile deoarece mi-am gasit de munca pe perioada determinata pana pe data de 01.08.2011.Din luna mai datorita durerilor de spate ( m-am operez de hernie de disc) sunt in CM.Intre timp a expirat contractul de colaborare cu firma la care lucram.As dori sa stiu daca se reia ajutorul de somaj de unde a ramas si daca cei de la firma aveau dreptul sa inceteze contractul de colaborare daca sunt in CM.
multumesc!
1. Daca CIM p-e perioada determinata a fost de cel mult 12 luni inseamna ca s-a suspendat indemnizatia de somaj si se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.
2. Asta inseamna sa mergeti la Agentia de Somaj cu decizia de incetare a CIM pentru a va relua indemnizatia de somaj.
3. In acelasi timp depuneti la Agentia de Somaj si certificatele medicale, pentru a le calcula si a va plati indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca.
4. Concediul medical suspenda si el perioada de somaj care se reia dupa terminarea concediului medical.
5. Daca CIM a fost pe o perioada mai mare de 12 luni atunci prezentati certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care le va calcula si plati.
6. CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56i din Codul muncii) la data expirarii sale indiferent de starea in care va aflati dvs.
Revin cu problema mea deoarece nu mai stiu ce trbuie sa fac. Am mers la firma la care am lucrat ca sa-mi iau adeverinta ptr la somaj iar cei de acolo mi-au spus ca aceasta adeverinta(din care sa reiasa perioada in care am lucrat la ei) se elibereaza in 30 de zile.As dori sa stiu daca este adevarat. In al II-lea rand, cei de la firma m-au trimis la casa de sanatade sa depun un intreg dosar ca ma preia ei.Sincer nu mai stiu unde trebuie sa merg sau ce sa fac.Tinand cont de raspunsul dat de Dvs.i-am nformat pe cei de la firma ca nu are nici o legatura cei de la casa dar nici nu stiu despre ce este vorba dar nici nu vor sa-mi dea acea adeverinta.Va rog sa ma lamuriti Dvs.
Multumesc!
Pentru sectorul privat, nu exista niciun termen pentru a da curs unei solicitari din partea unei persoane asa cum este pentru institutiile publice - 30 de zile ...
Daca refuza sa va elibereze acea adevernta, nu aveti alta posibilitate decat sa va adresati ITM-ului si/sau instantei de judecata.
Multumesc inca o data ptr.raspunsul Dvs.In cele din urma cei de la firma mi-au dat adeverinta ptr.somaj,am depus dosarul,dar nu stiu daca trebuie sa mai depun dosarul si la casa de sanatate.Intreb acest lucru deoarece ultimul concediu medical il am pe perioada 01.08-10.08.2011.
Somaj
elisabeta05
Ultimul CIM a fost perioada determinata de 3luni,in ultima luna in urma unui accident de munca am fost in incapacitate de munca (130 zile).Aceasta perioada se ... (vezi toată discuția)