avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Au dreptul sa nu imi continue contractul de munca daca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Au dreptul sa nu imi continue contractul de munca daca sunt insarcinata??

buna ziua! am un contract pe perioada determinata de 21 de luni si la sf lui aprilie imi expira contractul. intrebarea mea este daca ei au dreptul de a nu imi mai continua contractul avand in vedere ca acum sunt insarcinata in 3 luni. sau mai bine sa intru in somaj. pentru a beneficia de indemnizatie trebuie sa depun actele de somaj in aceeasi zi cand imi expira contractul?? multumesc din suflet si astept un raspuns ca sa stiu ce drepturi am.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:35, 26 Martie 2013
Fiind vorba de un contract de munca pe perioada determinata, societatea angajatoare nu este obligata sa va prelungeasca contractul , chiar daca sunteti insarcinata.
Contractul individual de munca (CIM) va inceta de drept la sfarsitul lunii aprilie 2013, conform art.56(1), lit.i) din Codul muncii.
Dupa incetarea CIM trebuie sa mergeti sa va inregistrati la Agentia de Somaj pentru ca sa puteti sa beneficiati de indemnizatie de somaj.

1. Fie ca sunteti in concediu medical sau nu, daca nu se decide prelungirea duratei pentru care a fost incheiat, c.i.m. va inceta de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.

2. Perioada de somaj va fi luata in calculul celor 12 luni necesare pentru CCC .... din somaj puteti intra in CCC.

3. Fiind in somaj puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate ( pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de CCC.
Certificatele medicale le duceti la AJOFM care le va calcula si le va plati.

4. Cererea pentru intrarea in CCC se va face catre AJOFM , iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

5 Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se va relua , de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede urmatoarele ::
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina in cazul contractelor pe perioada determinata claudiaz claudiaz buna ziua, de curand am aflat ca sunt insarcinata si sunt foarte curioasa daca pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului, in conditiile in care eu ... (vezi toată discuția)
Despre concediu de crestere al copilului pintilii_ioana25 pintilii_ioana25 Buna ziua. Am si eu o intrebare: Eu sunt angajata cu contract pe perioada determinata, adica 1.09.2012 - 31.08.2013 (contractul nu se mai prelungeste, ... (vezi toată discuția)
Somaj Alexandra Istudor Alexandra Istudor In noiembrie imi expiră contractul de muncă și există posibilitatea să nu mi l prelungească. In noiembrie fac 12 luni lucrate din perioade asimilate. ... (vezi toată discuția)