avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Care infractiuni penale se pot reclama direct in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Care infractiuni penale se pot reclama direct in instanta?

Care infractiuni penale se pot reclama direct in instanta?
"Dreptul pe intelesul tuturor" prezentat pe saitul Curtii de Apel spune aceasta, dar nu specifica si care sunt acele infractiuni penale.
Plângerea prealabilă directă este mod de sesizare al instanţei doar pentru infracţiunile enumerate în mod expres în art. 279 alin.2 lit.a C.pr.pen. Dacă inculpatul are o calitate specială, se vor aplica dispoziţiile art. 279 alin. 2 lit. c C.pr.pen..

Art. 279. - Punerea in miscare a actiunii penale se face numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate, in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara astfel de plangere.

Plangerea prealabila se adreseaza:

a) *) instantei de judecata, in cazul infractiunilor prevazute de Codul penal in art. 180, 184 alin. 1, 193, 205, 206, 210, 213 si 220, daca faptuitorul este cunoscut. Cand faptuitorul este necunoscut, persoana vatamata se poate adresa organului de cercetare penala pentru identificarea lui.

Aceste prevederi se aplica si in cazul infractiunilor prevazute in art. 193, 205 si 206 din Codul penal, savarsite prin presa sau orice mijloace de comunicare in masa;**)

b) organului de cercetare penala sau procurorului, in cazul altor infractiuni decat cele aratate la lit. a);

c) **) organului competent sa efectueze urmarirea penala, cand plangerea prealabila este indreptata contra unui judecator, procuror, notar public, militar, judecator si controlor financiar de la camera de conturi judeteana sau contra uneia din persoanele aratate in art. 29 pct. 1.

Din interpretarea art. 285 C.pr.pen. rezultă că dacă plângerea prealabilă a fost introdusă în mod greşit la organul de urmărire penală în loc de instanţă (pentru infracţiunile de la art. 279 alin. 2 lit. a C.pr.pen.) sau la instanţă în loc de organul de urmărire penală (pentru cele de la art. 279 alin. 2 lit. b şi c), organul judiciar sesizat o va trimite celui competent.
Ultima modificare: Duminică, 7 August 2011
ContSters82289, utilizator
Nicio infractiune nu se reclama direct instantei de judecata ci numai organului de cercetare penala sau procurorului, potrivit art.279 alin.2 c.pr.pen.
Daca 205 si 206 au fost abrogate banuiesc ca degeaba ma adresez unei instante de judecata penale, asa este?
Da, asa este. Aveti o sansa numai pe civil, cu o actiune in pretentii daca puteti demonstra prejudiciul suferit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenintare Sandy11 Sandy11 Buna ziua am colaborat cu politia si cu ajutorul meu au inchis 2 traficati de droguri care dupa o luna au iesit. Am primit amenintari de la prietenii acestora ... (vezi toată discuția)
Incadrarea juridica a faptelor kill3rk kill3rk am nevoie sa stiu articolul unde se incadreaza , ca am fost lovit cu o bata de basebool in cap si una in stomac , + am certificat medico legal , si ma ... (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie/ autor necunoscut bukinst bukinst In cayul unei tulburari de posesie cu autori necunoscuti /ocuparea unor terenuri agricole/ politia sesizata a efectuat cercetarile specifice si a depistat ... (vezi toată discuția)