avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1132 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen legal succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen legal succesiune

Buna seara.
As dori sa stiu daca o persoana cu drepturi legale de mostenitor (impreuna cu alti doi mostenitori) care refuza sa participe la efectuarea succesiunii dupa parintele decedat, poate fi obligata prin lege sa faca acest lucru sau nu. Daca da, exista vreun termen legal in care este obligata sa efectueze succesiunea? Cum pot ceilalti mostenitori sa efectueze succesiunea in cazul in care o persoana se opune? Ce risca persoana care se opune?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: lonita , utilizator 20:42, 8 August 2011
nu e obligata. daca e chemat la notar si nu se prezinta.. succesiunea se va dezbate pana la urma, in instanta si in contituare poate sta pasiv, se va judeca in lipsa si ori instanta va decide ca e strain de mostenire daca nu a aceptat-o in termen de 6 luni de la deces, ori va fi despagubit pt partea sa.
nu-l avantajeaza deloc sa nu se prezinte
Va multumesc pentru explicatii, m-am lamurit acum.
O seara buna in continuare.
Succesiunea se deschide prin deces. De la data decesului, mostenitorii trebuie ca in termenul de prescriptie de 6 luni sa accepte expres sau sub beneficiu de inventar mostenirea prin declaratie autentica la notar sau tacit.

Daca succesibilii nu accepta mostenirea in termenul legal de 6 luni atunci ei devin straini de succesiune si nu mai au nici un drept asupra mostenirii defunctului.

Dezbaterea succesiunii se poate realiza oricand, fiind imprescriptibila dar daca se realizeaza peste 2 ani de la deces va trebuii platit un impozit de 1% din masa succesorala.

Daca mostenitorii nu se inteleg intre ei, se initiaza actiune in justitie pentru stabilirea calitatii mostenitorilor si partajarea mostenirii.

Conform legii Sotul supravietuitor are dreptul la 1/4 din mostenire iar descendentii la 3/4. Daca nu exista sot supravietuitor atunci se imparte la descendenti.
Va multumesc pentru detaliere.
Cu respect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire prnguido prnguido Suntem trei copii mostenitori dupa tata si mama traieste. Mama renunta in favoarea a doi copii. Unul din copii vrea sa renunte la mostenire. Care este forma de ... (vezi toată discuția)
Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)
Succesiune labuta labuta Ce inseamna aceeptare sau renuntare succesiune in termen de 6 luni?Ce se intampla daca nu fac acesta aceptare?Mai pot participa la succesiune? (vezi toată discuția)