avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DREPTUL MUNCII
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DREPTUL MUNCII

Poate o mama sa inceteze contractul de munca al fiului plecat in strainatate ?
Ma intereseaza dpdv legal .
Va multumesc pentru pareri.
Cel mai recent răspuns: CARLAN NELI , utilizator 08:17, 20 August 2008
Sunteti cam "scurta" in relatare. A spus cand a plecat, daca mai vine sau nu?
Mama poate sa mearga la firma, sa vada despre ce e vorba si poate au cei de la resurse umane o solutie.
Eu va pot spune ca este un caz de indisciplina (absente nemotivate) si se sanctioneaza cu concedierea conform art.61 lit.a) din Codul muncii. Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte procedura cercetarii disciplinare prealabile ceruta de Codul muncii.
Parerea mea este ca nu.
Argumente: contractul individual de munca este personal, incheierea lui nu se poate face altfel decat personal si deci, prin simetrie, nici incetarea nu se poate face altfel.
Nu vad nici un fel de mandat/im puternicire prin care mama poate fi imputernicita sa inceteze contractul, nu vad cum poate fi valabila o demisie data de mama in cim al fiului samd.
Angajatorul fiului ce parerea are?
smeagull a scris:

Angajatorul fiului ce parerea are?


Angajatorul poate tine la angajat "chiar daca a calcat pe bec" si poate face o intelegere verbala cu un membru al familiei ( mama in acest caz) chiar daca nu are baza " legala". Sunt situatii prin care intelegerea depaseste net legalitatea de interese oficiale.

In baza unei procuri / imputerniciri notariale consider ca s-ar putea face incheierea. Va prezenta demisia din partea fiului pe care il reprezinta.
Intr-adevar angajatorul poate accepta / dori ca fiul dvs sa se intoarca in firma la revenirea in tara si atunci va cere o cerere de concediu fara plata pe perioada absentei. (prea rare cazurile acestea)
Intrucat incheierea c.i.m. este rezultatul consimtamantului reciproc al partilor, mutuus conssensus, tot acordul lor de vointa poate conduce la incetarea sa, mutuus dissensus. Art.969 C.civ. prevede ca, conventiile legal fãcute au putere de lege între pãrtile contractante. Ele se pot revoca prin consimtãmântul mutual sau din cauze autorizate de lege.
Prin procura notariala speciala , fiul isi poate mandata mama sa-i depuna cererea de demisie sau de incetare a c.i.m. prin acordul partilor.

Alte discuții în legătură

Renunţare detaşare bacau73 bacau73 Bună ziua, Cum se poate renunţa la o detaşare înainte de perioada prevăzută ? Un grefier a fost detaşat pe o perioadă de 6 luni de la o judecătorie ... (vezi toată discuția)
Modalitati de incetare a contractelor Pisi Mia Pisi Mia Care este temeilul legal al incetarii unui contract de prestari servicii prin acordul ambelor parti? MULTUMESC. (vezi toată discuția)
Contract individual de munca maria_elvy maria_elvy Asi dori si eu un raspuns urgent la problema urmatoare: am fost angajata(1 luna), mi sa dat un contract fara stampila firmei si scris de mana, angajatoru nu a ... (vezi toată discuția)