avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... o problema foarte delicata am nevoie de un sfat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

o problema foarte delicata am nevoie de un sfat

In primul rand vreau sa spun tuturor buna seara. In urma cu 8 ani am divortat , minora fiindu-mi incredintata spre crestere si educare pana la varsta de 18 ani. Acum fetita este in varsta de 9ani. Tatal nu are drept de vizita ,dar este obligat prin acea hotarare judecatoreasca la plata unei pensii de intretinere. Tatal nu a mai vazut fetita de cand avea 2ani si 6luni, iar pensia de intretinere nu a mai achitat-o de aproape 5 ani. Eu m-am recasatorit in urma cu 4ani,dar cu cetatean strain. As dori sa iau fetita cu mine in strainatate,v-a avea un viitor mult mai bun,dar am auzit ca tatal vrea sa deschida proces de reancredintare minor. Daca fata va fi cu mine in strainatate v-a avea vreo sansa de castig? Daca eu nu ma prezint la tribunal ma voi trezi ca pierd copilul? Acest tata biologic este pentru copilul meu un strain. Pur si simplu nu-l cunoaste decat din poze. Referitor la pensia de intretinere am facut plangere la sectia de politie de unde apartin ,indemnata de un avocat si nu s-a rezolvat nimic. dupa 3 luni de la depunerea plangerii a venit politia la mine acasa punandu-ma sa dau o declaratie ca renunt la caz . Sunt total dezamagita de legea de la noi din tara. O femeie cu copil in Romania nu-si mai poate reface viata , pt ca trecutul bate in fiecare zi la usa. iar tatii care nu-si vad copii cu anii , nu stiu cand copii lor rad sau plang prin lege sunt tot parinti. Ce sa fac ? ajutatima cu un sfat va rog . Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:12, 20 August 2008
In principal ar trebui sa aveti o discutie cu fostul sot, cu privire la copil. Specificati-i ca nu a platit pensia de intretinere de 5 ani si ca-l puteti baga la puscarie pentru asta. Plangerea pentru infractiunea de abandon de familie se poate introduce din nou daca au trecut doua luni de la neplata pensiei. Si de asta data nu mai renuntati la nimic. Specificati ca nu platit pensia de 5 ani de zile si pentru a nu fi condamnat va trebui sa plateasca toata suma(aici il puteti prinde sa va dea declaratia notariala ca sa renuntati la actiune).
Cu privire la actiunea pe care ipotetic ar putea-o promova fostul sot...eu zic sa nu va bateti capul deocamdata cu asta. Copilul va este incredintat dvs. si cu sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila puteti scoate minora din tara, fara acordul tatalui. Acum depinde in ce tara va stabiliti si daca legea din tara respectiva nu va obliga pentru a putea face formalitatile, sa prezentati o declaratie notariala din partea tatalui ca este de acord sa plecati cu minora din tara.(asta pentru obtinerea rezidentei in tara respectiva).
Daca este asa cum spuneti ca tatal nu a pastrat legaturile cu minora de cand aceasta avea doi ani, este foarte greu de crezut ca o instanta de judecata sa-i incredinteze lui copilul. Cel mai probabil se va stabili un program de vizitare , insa daca fetita este in strainatate cu dvs. sa o aduca in Romania pe banii lui numai sa o vada o luna (in vacante)...putin probabil atata timp cat el nu plateste nici pensia.
Mult succes,
Va multumesc din suflet pentru sfat . Cu fostul sot nu pot vorbi nici macar la telefon . Este genul de om care doar daca imi aude vocea incepe cu injurii si alte amenintari. Nu am cu cine sa ma inteleg omeneste.
dar in cazul in care eu ies prima din tara pentru a ma interesa de scoala pentru copil si tot ce este necesar acolo sa nu intampin probleme , pot face o inputernicire legalizata unei rude sa scoata fata din tara? sau pentru ai face pasaport individual?
Buna seara Am citit cazul tau si intradevar doamna avocat hornea are dreptate ,Eu nu stiu legile pe dinafara dar am terminat in administratie publica si am studiat foarte mult si dreptul (de oricare).parerea mea este sa-l dai in judecata pentru neplata pensiei alimentare si pentru incredintarea copiluli este foarte greu k el sa o poata obtine.eu cred k trebuie sa fii insistenta in privinta discutiei cu el nu trebuie sa te lasi batuta incearca sa te impui in fata lui si sa nu te lasi doborata si sa te vadaca iti este frica .demonstreaza ca esti documentata si ca nu poate face nimik in potriva voastra.aceasta este parerea mea strict personala.:luck:
gina tosa a scris:

dar in cazul in care eu ies prima din tara pentru a ma interesa de scoala pentru copil si tot ce este necesar acolo sa nu intampin probleme , pot face o inputernicire legalizata unei rude sa scoata fata din tara? sau pentru ai face pasaport individual?


Da, puteti face o procura notariala prin care o ruda sa calatoreasca cu copilul dvs in afara tarii si , de asemenea, sa-i faca pasaport.
Minorul care este titular al unui pasaport individual sau al unei carti de identitate si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta
- o declaratie a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, care sa cuprinda acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv,
- extrasul de cazier judiciar,

Atunci când, din motive obiective, nici unul dintre părinţi nu se poate prezenta la serviciul public comunitar, cererile pentru eliberarea unui pasaport pentru un minor, pot fi formulate de o persoană împuternicită de către părinţi prin procură specială, autentificată în ţară de notarul public, iar în străinătate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.
Cererile vor fi însoţite de următoarele documente:
- - cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie, aflate în termen de valabilitate, în original şi copie xerox. Cartea de identitate provizorie poate fi acceptată doar dacă este însoţită de certificatul de naştere, în original şi copie xerox. În cazul prezentării cărţii de identitate provizorii, se vor anexa 2 copii xerox;
- certificatul de naştere al minorului, în original şi copie xerox;
- - declaraţia ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau, după caz, a reprezentantului legal, care să ateste acordul cu privire la eliberarea unui paşaport simplu pentru minor;
- dovada achitării taxelor şi tarifelor de emitere a paşaportului:
• 32 LEI - taxa consulară
• 64,20 LEI - costul paşaportului
- paşaportul anterior, dacă este cazul;
- actele de identitate ale părinţilor sau al reprezentantului legal, aflate în termen de valabilitate, în original şi copie xerox.

Alte discuții în legătură

Ieșire din țară copii minori Alerim R Alerim R Sunt divorțată de 7 ani,hotărârea judecătorească definitiv și irevocabil mi s a încredințat copilul pentru creștere și educare, 13 ani Are copilul. ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor din afara casatoriei aadynna aadynna se poate introduce o cerere de ordonanta presedintiala pentru incredintare minor din afara casatoriei? (vezi toată discuția)
Ce acte am nevoie pentru a o scoate pe fiica mea din tara? mikysad mikysad buna seara, ma numesc mihaela, am 27 ani si o fetita de 4 anisori. sunt divortata de tatal fetitei de 2 ani si am custodie exclusiva prin hotarare definitiva ... (vezi toată discuția)