avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ieșire din țară copii minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ieșire din țară copii minori

Sunt divorțată de 7 ani,hotărârea judecătorească definitiv și irevocabil mi s a încredințat copilul pentru creștere și educare, 13 ani Are copilul.
Pot să ies cu el din țară,în vacanță sau să ne stabilim în străinătate,fără semnătura tatălui??
Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 15:15, 17 Noiembrie 2016
Da, puteti.
Vă mulțumesc!
Poate părăsi teritoriul României copilul minor care are paşaport sau carte de identitate şi, după caz, călătorește:
a) însoţit de ambii părinti;
b) cu unul dintre părinți și prezintă declaraţia notarială din partea celuilalt părinte, din care rezultă acordul celui din urmă cu privire la efectuarea călătoriei sau face dovada decesului celuilalt părinte prin certificat de deces, hotărâre judecătorească definitivă de declarare a morţii, comunicare oficială din partea misiunilor diplomatice sau a oficiilor consulare ale României în străinatate. De asemenea, în cazul dispariției părintelui, se va prezenta hotărâre judecătorească de constatare a dispariției;
c) cu unul dintre părinţi, dacă părintele însoţitor prezintă hotărare judecătorească ramasă definitivă şi irevocabilă prin care minorul i-a fost incredinţat sau, după caz, prin care i-a fost atribuită exercitarea în mod exclusiv a autorități părintești (în cazul divorțurilor pronunțate după intrarea în vigoare a Noului Cod Civil). Va fi necesară declarație notarială din partea celuilalt părinte în toate cazurile în care din hotărârea de divorț rezultă că părinții exercită în comun autoritatea părintească a minorului, cunoscută și sub numele de "custodie comună";
d) însoţit de o terţă persoană fizică majoră, numai dacă aceasta prezintă extrasul de cazier judiciar valabil şi declaraţia ambilor părinţi sau a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul prin hotărâre judecătorească ramasă definitivă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, care cuprinde acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective și datele de identitate ale însoţitorului. Duplicatul declarației eliberat de notar şi originalul certificatului de cazier judiciar se prezintă autorităților de la punctul de trecere a frontierei prin care se iese din ţară.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor care paraseste in vacanta tara Oana Gabriela Oana Gabriela As dori sa stiu daca un minor este incredintat mamei, poate parasi tara impreuna cu mama fara acordul notarial de la tata si baza legala. Multumesc. (vezi toată discuția)
Poate fi adus de bunici un copil cu pașaport britanic din românia în uk fără procura de la părinți? Silvia.M Silvia.M Bună ziua. Poate fi adus un copil de 2 ani, cu pașaport britanic, însoțit de bunici, dar fără procura, din România în Anglia? Sau se poate face o ... (vezi toată discuția)
Copii minori Giorgica Marilena Giorgica Marilena Dacă vreau să ies din țară cu copii și tatăl nu este de acord ce trebuie să fac? În urma divorțului copii au fost încredințați mie prin hotărâre ... (vezi toată discuția)