Un coleg de serviciu are o problema ciudata, as zice, pe care o expun cu speranta ca va primi sfaturile necesare.
Deci omul a luat permis de conducere din Romania, la Bucuresti, in 1988 si a condus masina in tara, fara nici macar o amenda, timp de 5 ani. Dupa 5 ani, a plecat din Romania in Occident, unde a dat din nou examen si a luat un permis al tarii unde locuia. De cate ori a vizitat patria, a condus masina cu permisul tarii unde locuia, acela occidental deci.
In urma cu un an, omul a revenit in Romania pentru o perioada mai lunga. Permisul din Occident a expirat intre timp, si oricum nu era legal sa circule cu el mai mult de o luna, din cate se pare.
Permisul lui din Romania nu a fost niciodata reinnoit si este si pierdut, deci colegul meu nu stie ce numar / serie avea. La revenirea in Romania, colegul si-a schimbat domiciliul, acum locuind in Ardeal.
Cum este si normal, omul a incercat sa vada ce e cu permisul de conducere romanesc. S-a dus la Politie, unde se pare ca nu a fost lamurit prea clar, fiind sfatuit totusi sa se adreseze la Politia din Bucuresti care ii eliberase initial permisul. Totodata, insa, neoficial, omul a auzit tot de la niste politisti ca baza de date cu permisele eliberate acum 20 de ani nu mai exista.
Una peste alta, omul are permisul expirat si pierdut, si nu anulat ca urmare a vreunei infractiuni, sau altei probleme.
Intrebarea este care ar fi procedura pentru a obtine totusi acest permis. Este nevoie sa mearga pe Udriste, in Bucuresti si sa depuna o cerere in care cel mult ar putea spune anul eliberarii si domiciliul pe care il avea in 1988 ? Se pot face aceste demersuri in orasul unde domiciliaza acum ? Exista vreo alta forma sub care ar putea fi obtinut acest permis care nu a fost suspendat sau anulat ? (inclusiv daca se poate face ceva pe cale juridica)
probabil ca si asta este o etapa - problema este ca militienii spun (probabil din lene) ca permisul, fiind eliberat acum 20 de ani si nestiindu-se numarul lui sau data emiterii, nu mai poate fi reinnoit sau gasit, sa spunem asa. Nu am vrut sa intru in amanunte, dar colegului meu i s-a sugerat sa isi dea din nou examenul si sa cotizeze "ca toti romanii obisnuiti".
Deci ar fi benefic sa afle care ar fi o procedura legala, daca exista - pentru ca declararea pierderii nu inseamna ca omul a primit permisul sau ca i-a fost gasit permisul.
reprecizez, la randu-mi - cu o astfel de publicare la MO, nimeni nu poate sofa. Dovada ca a dat la MO anuntul cu permisul pierdut nu tine, cred eu, de carnet.
Intrebasem, de fapt, ceva simplu - despre o eventuala actiune in justitie impotriva Militiei sau cum s-o fi numind, pentru ca omului nu i-a fost suspendat sau anulat carnetul, insa acum nu beneficiaza de carnet. E ca si cum ai da examen, l-ai lua, ai plati taxele necesare, iar statul ar spune ca a pierdut fisele necesare pentru acordarea carnetului, si ti-ar cere sa reincepti examenul.