avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoare

Vreau sa stiu daca pot monta repatitoare pe caloriferele din apartamentul nostru in cazul in care nimeni dintre vecini nu vrea sa auda de repartitoare?

Toata iarna am dormit cu geamurile deschise din cauza caldurii excesive din apatament, nimeni din partea asociatiei nu regleaza temperatura din calorifere in functie de temperaturile exterioare.

Am sunat la Electrocentrale sa ma interesez despre debransare partiala. Am primit un raspuns sec "Nu se aproba nicio debransare, deoarece asa a hotarat CL".

Chiar sunt obligata sa platesc dupa cum vor cei de la ascociatia de locatari sau electrocentrale? Nu am nevoie de aceasta caldura in exces, nu vrea sa arunc banii pe fereastra.

Va multumesc anticipat pt. raspuns.



Cel mai recent răspuns: Mariana Apostol , utilizator 11:56, 11 August 2011
Conform legii se pot pune repartitoare doar daca sunt de acord 80 % dintre propietari.
In cazul dumneavoastra exista si o solutie fara repartitoare: montati pe calorifere robinete termostatice (din cele care se folosesc impreuna cu repartitoarele).
Dar, ATENTIE, economia care se realizeaza astfel se imparte la toti, dupa cota indiviza, fiindca metoda de calcul ramane aceeasi.
Ce puteti face e sa va convingeti vecinii sa procedeze la fel si atunci economia va fi mai mare si veti primi o parte mai mare din ea (si cei care nu isi pun robinete vor primi si ei o cota parte din economiile realizate de cei care si-au pus robinete).
Si ar mai fi un dezavantaj: robinetele acestea produc un zgomot (fasait) relativ neplacut.

Multa sanatate, Carturarul
Cred ca o discutie serioasa pe care mai multi proprietari o pot purta cu presedintelel as. prop. poate rezolva mult mai bine situatia, chiar fara a investi nimic.
Cum acum fiecare scara este contorizata separat, niste oameni rationali ar putea reduce debitul agentului termic in asa fel incat sa se reduca risipa, insa este greu de tot sa cadeti de acord asupra a ceea ce inseamna un confort termic rezonabil (economic). Ce este prea cald pentru dvs, s-ar putea sa nu ajunga pentru altii, asa ca, intr-adevar montarea de robineti termostatici-repartitoare de costuri ar rezolva cumva problema expusa. Ma tem insa ca asa cum stim, romanul este imprevizibil, o sa cadeti in extrema cealalta: oamenii vor inchide robinetele, temperatura in case scade si ce ati realizat? Bilantul energetic spune ca energie termica s-a consumat, dar unde ca in casa este frig... Nu reusiti sa faceti mare lucru.
Intr-o discutie purtata recent cu o persoana avizata am fost informat ca omologul ANRSC-ului nostru in Polonia, a permis functionarea cu repartitoare de costuri in tandem cu robineti termostatici, dar a caror temperatura minima de deschidere sa fie set-ata din fabrica la18 grade C. Pe scurt, chiar daca inchizi la minim robinetul, in casa se mentine temperatura de 18 C. La noi, acum robinetul este set-at pe temperatura de 5-6 C - mai mult pentru protectia impotriva inghetului a instalatiei de incalzire, tevi, radiatoare.
Asta este.
Montati-va robineti pe calorifere.Inchideti cat vreti si cand vreti.
Puteti face asta acum cand nu este agent termic in calorifere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare radet damxie damxie Buna ziua, as vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema: am cumparat un apartament care are o centrala termica instalata, si care deocamdata functioneaza ... (vezi toată discuția)
Montare robineti cu cap termostatic mariussoare_84 mariussoare_84 Buna dimineata, Imi puteti spune va rog daca exista obligativitatea ca, bransat fiind la Radet, pe langa montarea repartitorului trebuie neaparat sa am si ... (vezi toată discuția)
A.n.r.s.c - modificarea legislatiei privind sistemul de incalzire in locuintele dotate cu repartitoare Daniela_2014 Daniela_2014 As dori sa stiu daca la acest moment exista un act emis (lege, hg, ordin) cu privire la interzicerea inchiderii repartitoarelor in locuinte si, implicit ... (vezi toată discuția)