avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... planificare concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

planificare concediu de odihna

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:
O societate stabileste impreuna cu angajatii sai, in luna februarie a.c., concediul de odihna pentru anul in curs, care urma sa se efectueze in septembrie anula cesta. O data cu noile modificari ale codului muncii, angajatorul refuza sa le mai acorde concediul deja planificat, invocand modificarile legislative intervenite. Problema este ca toti angajatii si-au cumparat bilete de concediu in acea perioada si nu-si permit sa piarda banii reaspectivi. Ce solutii credeti ca exista pentru angajati in aceasta situatie?
Mentionez ca planificarea de concediu a fost semnata de angajati si de reprezentantii societatii.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: AndreiSRB , utilizator 13:27, 21 Noiembrie 2011
Modificarile aduse Codului Muncii nu afecteaza perioada de CO deja planificata ... s-a schimbat doar situatia ca in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Ce solutii credeti ca exista pentru angajati in aceasta situatie?


Sa efectueze concediile conform planificarii.
Art. 148
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Multumesc mult pentru confirmarile dvs.
In aceasta situatie, angajatii cum pot determina angajatorul sa respecte planificarile existente?
1. O varianta ar fi sa-i aratati ca aceste modificari nu aduc atingere planificarii CO.

2. In cazul in care nu reusiti sa-l convingeti, sesizati ITM-ul.

Dupa cum ati prezentat dv.situatia inteleg ca este o firma mica,care se inchide pe o anumita perioada de timp pentru efectuarea concediului de odihna.De regula concediul de odihna se acorda salariatilor in functie de comenzile pe care le are in derulare si trebuie sa le onoreze,de firmele cu care colaboreaza,de un ''gol''de lucru etc.Nu stiu ce profil de activitate aveti si nu cred ca modificarile legislative sunt adevaratul motiv de anulare a concediilor.
Conform Codului muncii:
ART. 141 (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
Legal nu prea aveti ce face pentru ca daca se supara domnul patron va poate acorda concediul de odihna in luna decembrie sau fractionat: ART. 143 (5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Angajatorul stie ca v-ati cumparat aceste bilete?

Alte discuții în legătură

Planificare concediu de odihna lungus lungus este corect ca planificarea concediului de oihna sa se faca si in mai multe etape?fiecare salalriat are de luat cate 21 zile in 2013. pot face o etapa de 10 si ... (vezi toată discuția)
Concediul edwe69 edwe69 de 1 an lucrez la un service,am o vechime de 12 ani in campul muncii iar acum a venit perioada concediilor. patronul spune ca ne da 7 zile lucratoare este ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna functionar public DS_13 DS_13 Primarul poate hotari ca efectuarea concediului de odihna a salariatului sa fie facuta in doua transe, efectuarea celei de-a doua transe fiind LA DISPOZITIA ... (vezi toată discuția)