avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... conditiile unei revizuirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

conditiile unei revizuirii

As dori sa-mi spune-ti daca un tert cu legitim interes,poate sa solicita instantei revizuirea unei hotararii def.si irev. in baza art.322 pdt . 8 C.proc.civ., motivand faptul ca nu a fost citat ca parte in cauza. Acest interes legitm se dovedeste prin faptul, ca tertul a contestat printr-o actiune civila ,continutul inscrierilor filei de CF.
Care este termenul limita de introducere a actiunii de revizuire, pentru a nu se prescrie.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:07, 13 August 2011
Art. 322 - Revizuirea unei hotarâri ramase definitiva în instanta de apel sau prin neapelare, precum si a unei hotarâri data de o instanta de recurs atunci când evoca fondul, se poate cere în urmatoarele cazuri:
daca dispozitivul hotarârii cuprinde dispozitii potrivnice ce nu se pot aduce la îndeplinire;
daca s-a pronuntat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronuntat asupra unui lucru cerut, ori s-a dat mai mult decât s-a cerut;
daca obiectul pricinii nu se afla în fiinta;
daca un judecator, martor sau expert, care a luat parte la judecata, a fost condamnat definitiv pentru o infractiune privitoare la pricina sau daca hotarârea s-a dat în temeiul unui înscris declarat fals în cursul sau în urma judecatii ori daca un magistrat a fost sanctionat disciplinar pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta în acea cauza;
daca, dupa darea hotarârii, s-au descoperit înscrisuri doveditoare, retinute de partea potrivnica sau care nu au putut fi înfatisate dintr-o împrejurare mai presus de vointa partilor, ori daca s-a desfiintat sau s-a modificat hotarârea unei instante pe care s-a întemeiat hotarârea a carei revizuire se cere;
daca statul ori alte persoane juridice de drept public sau de utilitate publica, disparutii, incapabilii sau cei pusi sub curatela nu au fost aparati deloc sau au fost aparati cu viclenie de cei însarcinati sa-i apere;
daca exista hotarâri definitive potrivnice date de instante de acelasi grad sau de grade deosebite, în una si aceeasi pricina, între aceleasi persoane, având aceeasi calitate.

Aceste dispozitii se aplica si în cazul când hotarârile potrivnice sunt date de instante de recurs. În cazul când una dintre instante este Înalta Curte de Casatie si Justitie, cererea de revizuire se va judeca de aceasta instanta;
daca partea a fost împiedicata sa se înfatiseze la judecata si sa înstiinteze instanta despre aceasta, dintr-o împrejurare mai presus de vointa sa;
daca Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat o încalcare a drepturilor sau libertatilor fundamentale datorata unei hotarâri judecatoresti, iar consecintele grave ale acestei încalcari continua sa se produca si nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotarârii pronuntate.

Art. 323 - Cererea de revizuire se îndreapta la instanta care a dat hotarârea ramasa definitiva si a carei revizuire se cere.
În cazul art. 322 pct. 7, cererea de revizuire se va îndrepta la instanta mai mare în grad fata de instanta sau instantele care au pronuntat hotarârile potrivnice. Când cele doua instante care au dat hotarârile potrivnice fac parte din circumscriptii judecatoresti deosebite, instanta mai mare în grad la care urmeaza sa se îndrepte cererea de revizuire va fi aceea a instantei care a dat prima hotarâre.

Art. 324 - Termenul de revizuire este de o luna si se va socoti:
în cazurile prevazute de art. 322 pct. 1, 2 si 7 alin. 1, de la comunicarea hotarârilor definitive, iar când hotarârile au fost date de instante de recurs dupa evocarea fondului, de la pronuntare; pentru hotarârile prevazute la punctul 7 alin. 2 de la pronuntarea ultimei hotarâri;
în cazul prevazut de art. 322 pct. 3, de la cel din urma act de executare;
în cazurile prevazute de art. 322 pct. 4, din ziua în care partea a luat cunostinta de hotarârea instantei penale de condamnare a judecatorului, martorului sau expertului ori de hotarârea care a declarat fals înscrisul. În lipsa unei astfel de hotarâri termenul curge de la data când partea a luat cunostinta de împrejurarile pentru care constatarea infractiunii nu se mai poate face printr-o hotarâre penala, dar nu mai târziu de 3 ani de la data producerii acestora;
în cazurile prevazute de art. 322 pct. 5, din ziua în care s-au descoperit înscrisurile ce se invoca ori, dupa caz, din ziua în care partea a luat cunostinta de hotarârea desfiintata sau modificata pe care s-a întemeiat hotarârea a carei revizuire se cere;
în cazurile prevazute de art. 322 pct. 6, de la comunicarea hotarârii definitive facuta statului ori celorlalte persoane de drept public sau de utilitate publica, sau de la întoarcerea disparutului ori de la dobândirea capacitatii; în aceste din urma doua cazuri termenul fiind de 6 luni.
În cazul art. 322 pct. 8 termenul de revizuire este de 15 zile si se socoteste de la încetarea împiedicarii.
officemvp a scris:

As dori sa-mi spune-ti daca un tert cu legitim interes,poate sa solicita instantei revizuirea unei hotararii def.si irev. in baza art.322 pdt . 8 C.proc.civ., motivand faptul ca nu a fost citat ca parte in cauza. Acest interes legitm se dovedeste prin faptul, ca tertul a contestat printr-o actiune civila ,continutul inscrierilor filei de CF.
Care este termenul limita de introducere a actiunii de revizuire, pentru a nu se prescrie.



Pentru a se admite revizuirea pe acest motiv trebuie îndeplinite cumulativ cele două condiţii care rezultă din text , şi anume:
- partea legal citată a fost împiedicată să se înfăţişeze la judecată şi să înştiinţeze instanţa despre aceasta;
- împiedicarea s-a datorat unei împrejurări mai presus de voinţa părţii .
Împrejurarea mai presus de voinţa părţii se apreciază de către instanţă pe baza probelor depuse de către revizuient, însă simpla neprezentare la judecată, chiar din motive obiective, nu constituie motiv de revizuire .

În cazul prevăzut de art.322 pct.8 termenul de revizuire este de 15 zile şi se socoteşte de la încetarea împiedicării.

In practica judiciara, Instanta Suprema a decis ca, dacă partea nu a fost legal citată, ea nu are la dispoziţie calea de atac a revizuirii, ci, eventual, calea contestaţiei în anulare obişnuite conform art.317 alin.1 C.proc.civ.

vi se va respinge cererea de revizuire ca inadmisibila sau se va invoca exceptia lipsei calitatii procesual active a dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revizuire Ramona1982 Ramona1982 care este termenul pt revizuire.pt hotararea mea din civil data in octombrie 2010? mai pot face ceva? in penal exista cai extraordinare de atac? (vezi toată discuția)
In ce cazuri se poate face cerere de revizuire a unei hotarari pronuntate in recurs? bensilili bensilili in ce cazuri se poate face cerere de revizuire a unei hotarari pronuntate in recurs? (vezi toată discuția)
Cai de atac dupa un recurs respins teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.S-a pierdut un proces la prima instanta.S-a respins si recursul .E vorba de anularea unui act de vc .Mai exista vreo cale de atac?Multumesc. (vezi toată discuția)