avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... E o greseala sa vrei sa muncesti?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

E o greseala sa vrei sa muncesti?

sotia a nascut si neavand servici inainte de nastere am decis sa imi iau eu concediu de crestere a copilului.am stat 3 luni acasa dar am vazut k ne descurcam din ce in ce mai greu cu banii.astfel am incercat sa fac taxi.cand am ajuns sa imi fac contract la firma pe 4 sau chiar 2 ore mi s'a spus k nu pot pt k sunt platit sa stau 24 din 24 acasa!?!?vreau sa muncesc si sa am bani sa ii pot oferi copilului ceea ce are nevoie dar as vrea sa stiu daca este vreo varianta sa pot face asta fara sa pierd acei bani(si asa putini)pe care ii da statul?#-o
1. Legea spune ca indemnizatia pentru CCC se suspenda din momentul in care persoana aflata in CCC obtine venituri profesionale impozabile.
2. Contractul individual de munca (chiar si cu 4 sau 2 ore pe zi) inseamna venituri profesionale impozabile.
3. Legea nu spune ca este obligatoriu sa intrati in CCC. Daca venitul din salariu va permite sa aveti mai multi bani decat indemnizatia pentru CCC atunci optati pentru salariu.
4. Cand ati optat pentru CCC se presupune ca stiati conditiile legale in care puteati sa beneficiati de acesta.
Plata indemnizatiei de crestere a copilului se suspenda daca beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Deci legal,daca copilul nu are varsta de 1 an si realizati venit din salariu,sau dintr-un contract de prestari servicii sau alta forma de venit impozabil,nu mai puteti beneficia si de plata acestei indemnizatii.Solutia,daca o putem numi solutie pentru ca nu este legala si de preferat.este sa lucrati doar fara forme legale,dar este riscant si nu este indicat.
Cel mai bine ar fi daca sotia si-ar putea gasi un job,fie si part time.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 August 2011
ContSters136493, utilizator
eu am optat pt varianta de 2 ani cu indemnizatia intre 600 si 1200.sa inteleg k dupa ce implineste copilul 1 an as putea sa merg sa obtin si alte venituri impozabile fara sa pierd indemnizatia?
Din interpretarea textului de lege, reiese ca dupa implinirea varstei de 1 an a copilului , plata indemnizatiei pentru CCC nu se mai suspenda daca se realizeaza venituri supuse impozitului pe venit... asadar, de exemplu, se poate cumula indemnizatia cu salariu.
marrius_danny a scris:

eu am optat pt varianta de 2 ani cu indemnizatia intre 600 si 1200.sa inteleg k dupa ce implineste copilul 1 an as putea sa merg sa obtin si alte venituri impozabile fara sa pierd indemnizatia?



Conform art 16,lit.i din OUG 111/2010,suspendarea platii indemnizatiei se produce doar in cazul in care obtineti venituri impozabile daca copilul are pana la 1 an,dupa aceasta varsta,textul de lege nu mai prevede suspendarea platii chiar daca obtineti aceste venituri.(salariu in speta).
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 August 2011
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil diana16_ela diana16_ela Am si eu o nelamurire...eu acum sunt in concediu de crestere a copilului...am optat pt 2 ani...dar m-am gandit daca pot sa ma intorc la lucru cu program de 4 ... (vezi toată discuția)
Contract care sa nu mi afecteze concediul maternal ramonaf ramonaf sunt in concediu maternal, am primit acum o oferta de munca pe o perioada determinata pe care nu as vrea sa o ratez. cum as putea lucra legal dar sa nu mi ... (vezi toată discuția)
Schimbare loc munca din crestere copil kilip kilip Vreau sa stiu daca ma poate lamuri cineva: in momentul de fata sunt in crestere copil si vreau sa imi schimb locul de munca pana implineste copilul varsta de ... (vezi toată discuția)