avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua, ce trebuie sa fac in cazul divortului cu un minor, cand tatal acestuia este de acord cu divortul si cu incredintarea copilului mamei, dar solicita sa se treaca si copilul si mama pe numele acesteia (de inaintea casatoriei), el fiind plecat din tara si neputand sa se prezinte la proces. Exista un formular tipizat pe care el sa-l completeze si sa-l legalizeze in tara in care e plecat si sa fie legal pt divort aici? Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: BDia , utilizator 11:47, 15 August 2011
Nu este un formular.
Depuneti cererea de divort, apoi el depune o intampinare prin care mentioneaza ca este de acord cu desfacerea casatoriei si incredintarea copilului catre mama.
Mama isi reia numele de fata, iar ulterior se face cerere la primarie pentru schimbarea numelui copilului pe cale administrativa in numele de fata al mamei.
Potrivit OG nr. 41/2003, sunt considerate ca intemeiate cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri...
"cand parintii au divortat, iar copiii incredintati spre crestere si educare unuia dintre parinti, care a revenit la numele de familie avut anterior casatoriei, solicita sa poarte numele de familie al acestuia; "
Cand cererea de schimbare a numelui minorului este facuta de catre unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica
Astfel, tatal va trebui sa trimeata o declaratie autentificata precum ca este de acord cu aceasta schimbare a numelui copilului.

Ultima modificare: Duminică, 14 August 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Copilul trece in grija mamei, dar numele ramane al tatalui.
La 18 ani isi poate schimba numele la cerere.
multumesc. intampinarea trebuie legalizata? sau doar semnata? imi este necesar un avocat? daca da, imi puteti recomanda un avocat din Iasi?
Ultima modificare: Duminică, 14 August 2011
BDia, utilizator
rolandmindrila a scris:

Copilul trece in grija mamei, dar numele ramane al tatalui.
La 18 ani isi poate schimba numele la cerere.

Nu este nevoie sa astepte pana la 18 ani, vedeti art. 4 alin (3) litera f) din OG 41/2003.
BDia a scris:

multumesc. intampinarea trebuie legalizata? sau doar semnata? pot trece copilul pe numele meu fara ca el sa-si dea acordul pt asta? imi este necesar un avocat?

V-am explicat, cand cererea de schimbare a numelui minorului este facuta de catre unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica.
Nu va trebuie avocat, mergeti la primarie si va interesati ce acte va trebuie.

In principiu,cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivata si sa fie insotita de urmatoarele acte:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al Romaniei, Partea a III-a, in care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimtamantul, dat in forma autentica, al celuilalt sot, in cazul schimbarii numelui de familie comun purtat in timpul casatoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, in cazurile prevazute de art. 7 din OG nr. 41/2003;
e) cazierul judiciar si cazierul fiscal ale solicitantului;
f) orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.

Alte discuții în legătură

Divort Vlad2013 Vlad2013 In urma defacerii casatoriei , copilul ramas in custodia mamei,care ,de curand a implinit varsta de 14 ani doreste sa - si schimbe numele de familie , dupa ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui copilului dupa divort ale2012 ale2012 buna ziua.sunt casatorita de 5 ani si am o fetita de 3 anisori.intrebarea mea este urmatoarea daca eu vreau sa divortez de sotul meu si el e de acord ca si ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil 9 ani lavy32 lavy32 fetita mea este inregistrata in prezent pe numele meu din inaintea casatoriei . din diverse cauze copilul pana la un an nu a figurat cu tata pe certificat. ... (vezi toată discuția)