avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia pentru cresterea copilului

Buna seara. Sotia mea nu lucreaza de 6 luni si este insarcinata in 2 luni. Daca platim taxele restante (pe 6 luni) catre stat si continuam sa le platim pana ce ce sotia se va angaja, putem sa beneficiem de indemnizatia pt cresterea copilului ? Mentionez ca sotia are sarcina gemelara.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dianami , utilizator 12:05, 16 August 2011
Daca ar fi asa ceva vi le-as spune cu mare placere dar nu le gasesc in legislatie.
Christi71 a scris:

Ma refer la "portite" legale, pe care noi, oamenii de rand nu prea le cunoastem. Stiti cum se spune : "statul este hot ".

Eu m-am referit la portite legale care exista, insa acestea implica si riscuri pentru un angajator - daca vorbim despre un raport de munca sau un beneficiar - daca vorbim de un contract ce intra sub incidenta Codului Civil

Ultima modificare: Luni, 15 August 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua,
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 111 din 8 decembrie 2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
Art. 2
(1)Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a)concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b)concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(2)Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
(3)Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei.
(4)Pentru copilul cu handicap concediul pentru creşterea copilului se acordă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, iar indemnizaţia aferentă se acordă în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.

Singura solutie este sa solicitati dumneavostra stimulentul de insertie, daca indeplimiti conditiile de mai sus.

Art. 7
(1)Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3, înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, au dreptul la un stimulentele inserţie în cuantum lunar de 500 lei pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.
(2)Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă şi persoanelor beneficiare prevăzute la art. 2 alin. (4), oricând, pe toată perioada.
(3)Persoanele prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b) nu beneficiază de stimulentul prevăzut la alin. (1).
(4)În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului in 2011-2012 si legislatia aplicabila bogdan_andrei_s bogdan_andrei_s buna ziua.as dori si eu sa stiu care este noua lege privind indemnizatia de crestere copil in prezent.sotia mea va naste in ianuarie 2012 si vroiam sa stiu ... (vezi toată discuția)
Variante concediu de maternitate cvv1974 cvv1974 va rog ,daca se poate,sa ma lamuriti care sunt variantele legale pentru ,,faimoasa,,indemnizatie de crestere a copilului .....dupa care sa ma pot ghida ... (vezi toată discuția)