avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In ce conditii se acorda avocatul din oficiu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In ce conditii se acorda avocatul din oficiu?

Mama mea e nevoita sa se prezinte in instanta si problema cea mai mare e desigur cea financiara. A vorbit cu un avocat recomandat de cunostinte si care cica e "bun" in probabilitatea ca acesta sa o reprezinte. Acuma problema e ca el cere 25000 RON ca onorariu, probabil nu pare o suma mare dar pentru familia noastra e un efort financiar imposibil. Suntem 4 membrii in familie: parintii, eu (19 ani, student, fara venit) si fratele meu mai mic 14 ani. Parintii daca adun veniturile amandurora nu ating peste 16000 RON intr-o luna favorabila sa zicem iar din acestia mai mult de 500 lei se duc pe rate, alti vrteo 2-300 pe abonamente la utilitati iar restul pe nevoile zilnice...nu ne permitem sa achitam onorariul avocatului si de aceea vreau sa stiu daca am avea sansa la un avocat din oficiu dupa cate:( am inteles din legea 51 din 2008 [ link extern ] ?
Asa cum ati vazut in lege, ajutorul public judiciar poate fi acordat persoanelor al caror venit mediu pe membru de familie e pana la 500 lei, iar pentru persoanele al caror venit mediu pe membru de familie e pana la 800 lei statul suporta un procent de 50%. Se iau in calcul veniturile pe ultimele 2 lui anterioare formularii cererii ... doar ca in acest caz nu va puteti alege avocatul.
In acest caz atunci 1600 impartit la 4 ar veni intocmai cat sa ne incadram in primul caz. Daca cumva nu ne incadram ar fi de mare ajutor si 50% si totusi un avocat care ar fi el sa fie e mai bine decat un simplu civil in fata instantei. Si cererea asta se completeaza la judecatorie? si cu cata vreme inainte de proces?, infatisarea e programata in 8 octombrie.
Ultima modificare: Marți, 16 August 2011
hancavasile2000, utilizator

;):D In conformitate cu prevedrile art. 4, 5, 6, 7, 8, si 9 din O.U.G. nr. 51/2008, ordonanta de urgenta privind ajutorul public judiciar, ”poate solicita acordarea ajutorului public judiciar, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, orice persoana fizica, in situatia in care nu poate face fata cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implica obtinerea unor consultatii juridice in vederea apararii unui drept sau interes legitim in justitie, fara a pune in pericol intretinerea sa ori a familiei sale. In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin familie se intelege sotul/sotia, copiii sau alti descendenti in linie dreapta in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinerea solicitantului, precum si copiii sau alti descendenti in linie dreapta in varsta de peste 18 ani, dar nu mai mult de 26 de ani, daca se afla in continuarea studiilor si in intretinerea solicitantului. In sensul prezentei ordonante de urgenta, se considera membru al familiei si persoana care are domiciliul ori resedinta comuna si gospodareste impreuna cu solicitantul, copiii sau alti descendenti in linie dreapta ai acesteia in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinerea solicitantului, precum si copiii sau alti descendenti in linie dreapta in varsta de peste 18 ani, dar nu mai mult de 26 de ani, daca se afla in continuarea studiilor si in intretinerea solicitantului.
Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.
Ajutorul public judiciar se poate acorda, ... fara a putea depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare.
Beneficiaza de ajutor public judiciar... persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.
La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.
Sunt in discutie venituri de 16.000 lei sau 1.600 lei?
1600 lei. greseala mea

Alte discuții în legătură

Statul suporta cheltuielile de judecata - suport legal? w0lfshad3 w0lfshad3 Am auzit acum cativa ani ca statul suporta o parte din cheltuielile de judecata (minim 75%) pentru persoanele cu o anumita categorie de venit. Nu am retinut ... (vezi toată discuția)
Ajutor public judiciar A.B. A.B. Dupa aproape 2 ani de stagnare #-o, cazul a ajuns la Judecatorie, imediat fiind intampinat de primul obstacol, „Taxa Judiciara”. X-( Pentru a ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru MarinBordeianu MarinBordeianu Buna ziua! Am un dosar pe rolul Judecatoriei Sector 4, unde mi s-a pus in vedere sa achit taxa judiciara de timbru. Eu as dorii sa fac cerere de ajutor public ... (vezi toată discuția)