avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de neconcurenta.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de neconcurenta.

Buna ziua. Ma poate ajuta cineva cu un raspuns referitor la clauza de neconcurenta prevazuta de art.21 Codul Muncii. Am intales din cuprinsul codului ca aceasta clauza se achita pe perioada de neconcurenta, respectiv de la incetarea CIM pana la maxim 2 ani perioada legala impusa. Intrebarea mea este sub ce forma se plateste salariatului aceasta suma daca raporturile de munca au incetat, indemnizatie? Sau se achita concomitent cu salariu pe o perioada egala cu perioada de neconcurenta?

Va multumesc.
Raspunsul il aveti chiar in textul legii'
"Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.



Va multumesc. Am intales. Vroiam insa sa stiu sub ce forma se da in practica aceasta suma.
art. 21 alin. (3) din Codul muncii republicat
Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetarii contractului individual de munca sau, în cazul în care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Asadar, aceasta suma nu este de natura salariala. Se achita la incetarea contractului odata ce cuantumul se calculeaza in raport cu veniturile salariale obtinute de salariat in utlimele luni anterioare incetarii contractului.
Clauza îşi produce efectele potrivit art. 21 din Codul muncii numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal- cumulativ următoarele:
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.
- activităţile interzise salariatului ;
- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare. Aceasta se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale celui în cauză din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă. Indemnizaţia de neconcurenţă se plăteşte lunar din momentul incetării contractului individual de muncă, iar nu din momentul în care s-a convenit asupra ei.
daca nu e de natura salariala atunci cum se achita sub ce forma? Asta nu intaleg eu pur si simplu virament bancar conform anexei la CIM, si atunci cum se justifica in contabilitate?

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta - impozitare nonearfear nonearfear Buna ziua, Contractul meu de munca incetat cuprindea o clauza de neconcurenta potrivit careia angajatorul se obliga la plata lunara a 50% din salariul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de neconcurenta corny39 corny39 Modul de acordare al acestei indemnizatii, monografia contabila, obligatii fiscale... declarative si de plata. Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Salarii la negru ContSters162505 ContSters162505 O firmă concurentă îmi ia toți oamenii bine pregătiți, oferindu-le pe contract salariul minim, pe card, iar în fapt o sumă mai mare, plătită în ... (vezi toată discuția)