Contractul meu de munca incetat cuprindea o clauza de neconcurenta potrivit careia angajatorul se obliga la plata lunara a 50% din salariul brut timp de 12 luni, cu obligatia respectarii din partea mea a prevederilor clauzei de neconcurenta. Angajatorul a refuzat sa achite indemnizatia. Dupa 12 luni de la incetarea contractului de munca, am initiat procedura de informare asupra medierii, astfel ca fostul angajator a revenit cu un raspuns, potrivit caruia sunt indreptatita la plata lunara a 50% din salriul net, mentionand ca suma este supusa impozitului pe venit si contributiilor sociale.
Va rog sa clarificati acest aspect, daca este vorba de o impozitare, din moment ce in cadrul clauzei de neconcurenta este mentionat faptul ca angajatorul se obliga la achitarea timp de 12 luni a 50% din venitul salarial brut.
Mutumesc.
1. Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
2. Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.
3. Conform art. 296 indice 4 lit. l) din Codul fiscal, indemnizatia de neconcurenta intra in baza de calcul al contributiilor sociale.
Insa , pentru indemnizatia de neconcurenta sunt prevazute exceptii specifice de la plata:
- contributiei de asigurari sociale (art. 296 indice 16 lit. a) din Codul fiscal );
- contributiei de asigurari pentru somaj (art. 296 indice 16 lit.c1) din Codul fiscal );
- contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale art. 296 indice 16 lit.d1) din Codul fiscal ).
Asadar, pentru indemnizatia de neconcurenta se va datora:
- contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate atat de beneficiarul indemnizatiei cat si de catre platitor
- se va retine, plati si declara, in baza art. 55 alin. (2) lit. j indice 2) din Codul fiscal, impozitul pe venit datorat de catre salariat asupra indemnizatiei de neconcurenta.
Buna ziua, sa inteleg ca fostul angajator este cel care va retine, plati si declara impozitul pe venit datorat de catre mine (16%), in calitate de fost salariat, precum si contributia la sistemul asigurarilor de sanatate (CAS individual 10.5% si Asigurari de Sanatate 5.5%) iar eu voi primi indemnizatia de neconcurenta minus taxele respective?